Jak uskladnit a zpracovat hrušky. Mají pestré využití - od moučníků po pálenku
Hrušní existuje asi 1500 druhů, ale pěstuje se jich jen několik desítek s vyššími výnosy. Hrušky díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou ceněným ovocem pro redukční diety. mají mnoho draslíku, působí proto močopudně. Syrové jsou hůře stravitelné, vařené již lépe. Obsahují málo sodíku a chlóru, proto se dobře uplatňují v neslaných dietách. Jsou též doporučovány při chorobách krevního oběhu, ledvinových chorobách. Obsah tříslovin a pektinu působí ochranně na sliznici žaludku a střev. Vitaminů obsahují poměrně málo, přesto jsou pro zdraví prospěšné.
Hrušky se dělí podle odrůd a doby dozrávání na letní, podzimní a zimní, přičemž ty zimní jsou nejvíc trvanlivé, ale nevydrží tolik, co jablka. Letní a podzimní odrůdy pro skladování sklízíme před plnou zralostí (tzv, podtržené), během krátké doby dozrají.
Jak hrušky skladujeme?
Lépe uchovatelné jsou zimní odrůdy, které naopak sklízíme plně dozrálé, jinak nedozrají a vadnou. Zimní odrůdy při skladování snesou až -1,5 °C, což prodlouží jejich trvanlivost.
Jak hrušky zakonzervujeme?
Ne zcela zralé hrušky se výborně hodí na kompoty, mošty a vína. Plně zralé šťavnaté hrušky využijeme na moučníky, dezerty a padané pak do různých pálenek. Hrušková dřeň (rozvařit a propasírovat) na vzduchu hnědne, pomáhá zakapání citronovou šťávou. Takovou dřeň můžeme i zamrazit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Komentáře