Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Do některých polévek jako vhodnou vložku usmažíme kostičky ze staršího pečiva. Tyto "krutonky" skvěle doplňují různé krémové polévky a nerozlučně patří především do polévky hrachové i vánoční rybí. Poradíme, jak je snadno připravit.
Na krutonky s úspěchem využijeme starší pečivo jako např. chléb, toustový chléb, veka, žemle nebo rohlíky. Nejčastěji používáme asi 2 dny staré klasické žemle. Krutonky krájíme na kostičky o hraně asi 1 cm. Pro zvlášť sváteční polévku můžeme z plátků pečiva vykrájet tvary formičkami (např. hvězdičky, rybičky).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usmažit krutonky
S trpělivostí to snadno zvládne každý.
- Na pánvi rozpustíme máslo. Vhodnější je máslo přepuštěné, protože se nepřepaluje.
- Na pánev vhodíme nakrájené kostičky pečiva, ztlumíme plamen, a na velmi mírnou teplotu zvolna opékáme a mícháme.
- Kostičky musí být jen zlatavé. Pomalým smažením zpevní a vydrží v polévce dlouho křupavé.
- Větší množství krutonků můžeme připravit i na plechu v troubě při teplotě 150 °C. Kostičky pečiva pokapeme rozpuštěným máslem, promícháme a rozložíme na plech.
- Občas je promícháme.
- Krutonky můžeme skladovat uzavřené v suchu a chladnu asi týden.
Krutonky podáváme v misce se lžící, aby si mohli stolovníci nabrat sami podle chuti těsně před jídlem. Jak připravit vánoční rybí polévku, popisuje náš další článek.
Následující video ukáže, jak připravit výbornou hráškovou polévku s krutonky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 2 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Komentáře