Jak péct palačinky zdravě a úsporně. Díky palačinkovači odpadne čištění sporáku a pánve
Palačinky jsou lahůdkou, kterou si rádi občas dopřejeme. Ne vždy se nám ale chce postávat dlouhou dobu nad mastnou pánví, zvlášť pokud na palačinky čeká více strávníků. Práci si můžeme usnadnit jejich pečením na palačinkovači. Výsledkem budou velké a tenké palačinky, které se připravují zcela bez tuku, proto jsou zdravější.
Jak péct palačinky na palačinkovači
Práce s přístrojem je snadná a pohodlná, odpadá čištění "mastného" sporáku a pánve. Mezi pečením můžeme v kuchyni dělat i jiné činnosti, protože máme čisté ruce.
- Pokaždé před zapnutím přístroje povrch plotny lehce omastíme (potřeme tukem) - tím se vytvoří ochranná vrstvička.
- Pod další palačinky již není třeba přidávat tuk.
- Připravíme si těsto - můžeme použít klasické, které používáme při pečení na pánvi. Nebo např. těsto na francouzské palačinky.
- Zapneme přístroj, který se začne ohřívat téměř okamžitě.
- Při pečení používáme raději vyšší teplotu, protože při nižší teplotě jsou palačinky vysušené a snadno se lámou.
- Do středu plotny dáme naběračkou těsto, které co nejrychleji rozetřeme pomocí válečku (měl by být součástí balení). Pokud otálíme, těsto se při roztírání trhá.
- Dokud není povrch suchý, s palačinkou nehýbeme, abychom ji nepotrhali. První palačinka se občas nepovede, ale další už půjdou krásně.
- Během pečení palačinky jednou otočíme. Použijeme k tomu dřevěnou tenkou obracečku, která teflonový povrch nepoškrábe.
- Palačinky lze potírat nebo plnit ještě na palačinkovači. Pak je svineme a přemístíme na velký talíř.
- Po pečení přístroj jednoduše očistíme papírovým ubrouskem nebo jemným hadříkem. Můžeme nejprve použít lehce navlhčený a vzápětí suchý. Nepoužíváme žádnou drátěnku ani agresivní čístící prostředky.
Palačinky na talíři
Palačinky jsou pečené bez tuku, tedy zdravěji. Pečící plotny pro domácí použití mají průměr alespoň 30 cm, proto jsou výsledkem opravdu velké palačinky. Podáváme je nasladko – potřené marmeládou nebo sladkým krémem, zdobené ovocem, šlehačkou, zmrzlinou či zakysanou smetanou. Naslano je plníme např. špenátovou náplní, sypeme strouhaným sýrem (eidam, gouda) a zdobíme proužky kapie.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně udělat těsto na palačinky. Takhle je uděláte zdravější a lépe stravitelné
5 zaručených vychytávek, jak připravit tenké a nadýchané palačinky jako z francouzské cukrárny. Pomůže i máslo nebo sodovka
Užijte si palačinky 9 x jinak: Čokoládové, s tvarohovou náplní nebo naslano!
Komentáře