Jak připravit kopřivy k jídlu. Rady a tipy pro jejich využití
Kopřivy patří mezi první jarní rostliny. Chuťově se podobají špenátu a využívají se do velikonočních nádivek, salátů a pomazánek nejen pro svěží chuť, ale i pro obsah vitamínů, které nám po zimě chybí.
Kopřivy bereme jako všudypřítomný plevel, který umí pořádně štípat. Mladé kopřivy mají ale přednosti, kterých je třeba využít, a to zvláště po zimě, kdy potřebujeme vitamíny, minerály a hlavně zdravou potravinu, která nahradí čerstvý špenát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme kopřivy
Najdeme si místo, kde jsou rostliny čisté a svěží, nesbíráme je kolem silnic:
- Trháme horní část rostlin, plnou šťavnatých lístků nebo samotné listy. Až do května jsou kopřivy nejzdravější, pak jejich účinky klesají. Ruce si chráníme rukavicemi. Listy zpracujeme co nejdříve, aby se nezapařily.
- Natrhané mladé kopřivy důkladně opereme pod tekoucí vodou a posléze krátce spaříme ve vroucí vodě. Ihned je propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat nebo je opatrně osušíme.
- Lístky posekáme na malé kousky (po spaření už nežahají) a přidáme je do nádivky nebo do salátu, připravíme z nich jarní polévku, zdravý detoxikační čaj nebo pomazánku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Jak připravit krokety bez brambor: Pochutnejte si na těch zeleninových
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře