Lilek nebo baklažán: Máme pro vás vydatnou dávku inspirace, jak tuto chutnou zeleninu zpracovat v kuchyni
Lilek především miluje teplo. Tato rostlina ze Středomoří je oblíbená nejen u vegetariánů, ale také u všech, kdo si rádi pochutnají na různé zelenině. Lilek vyniká především svou typicky tmavě fialovou barvou, ale můžete se setkat i s odrůdami žíhanými či žlutými.
I když má lilek nápadný zevnějšek, jeho chuť je spíše nevýrazná. Rostlina je menšího vzrůstu, velikostí se podobá paprice, vyžaduje slunečné stanoviště a dostatek vláhy. Zajímavostí u lilku je jeho pěnová struktura, díky které na sebe velmi dobře váže tekutiny a přijímá chutě. Tento druh zeleniny je ceněný především pro větší množství vitamínu B, železa a draslíku. Lilek se připravuje i se slupkou a právě v ní jsou obsaženy všechny prospěšné živiny - nebojte se ho proto konzumovat v celé jeho kráse.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou zásady přípravy lilku
Máme pro vás několik tipů:
- Před tepelným zpracováním lilek vždy řádně umyjte pod tekoucí vodou.
- Dužina rychle mění na povrchu barvu, proto lilek krájejte těsně před použitím, případně ho stačí zakápnout citronovou šťávou.
- Plátky mírně osolte, vyvarujete se případnému zhořknutí lilku. Sůl můžete nechat přibližně půl hodiny působit a poté ji vysušte kuchyňskou utěrkou.
- Lilek je téměř bez chuti, nebojte se proto k jeho přípravě vybrat něco výrazného na dochucení, např. česnek, cibuli nebo také chilli, oblíbený zázvor a kari.
Tepelná úprava lilku
Lilek je vždy nutné tepelně zpracovat, protože v syrovém stavu není poživatelný. Tuto zeleninu máte možnost upravit buď smažením, dušením či zapékáním v troubě. Skvěle chutná v nákypech, v dušených pokrmech a nebo si jej naložte do olejové marinády, po ugrilování vám vznikne dokonalá příloha k masu.
Oblíbené recepty z lilku
Možná už nějaké "své" oblíbené recepty z lilku máte ve svém receptáři, ale poradíme vám některé další, které by vás mohly zaujmout.
- Mezi tradiční chutné recepty patří jednoznačně řecká musaka, plátky lilku v ní doplňuje mleté maso a brambory, na závěr vše přelijete jemným bešamelem a zapečete v troubě.
- Dále si můžete připravit francouzské ratatouille, které je specifické tím, že se každý druh zeleniny opéká zvlášť a po jejich smíchání vznikne dokonalá souhra báječných chutí.
- Další jedinečnou dobrotou pro mlsné jazýčky je lahůdková pomazánka z pečeného lilku.
Lilek je sice často opomíjenou zeleninou, přesto z něj můžeme vykouzlit dokonalý pokrm pro celou rodinu. Pokud stále váháte, co zítra uvařit, můžete to zkusit zrovna s ním. Stačí k němu přidat několik základních surovin a můžete si uvařit bleskový oběd třeba podle následujícího videa.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit bešamel. Názorné video naučí jednoduchý postup i začátečníky
Lilek 7x jinak: Připravíte z něj falešný tatarák i řízky a skvěle dochutí taky polévku nebo těstoviny
Pěstujeme i bez bez zahrady aneb Zelenina z truhlíků. Teplomilné lilky potřebují slunce a hodně živin
Komentáře