Jaký je rozdíl mezi vdolky a koblihami: Stejné těsto, různé plnění a zdobení
Vdolky i koblihy se připravují nejen z kynutého a nekynutého těsta, ale také ze šlehačkového, tvarohového nebo majonézového těsta. Klasické vdolky bývají většinou kynuté a od koblih se liší tvarem a způsobem plnění.
Klasické koblihy a vdolky mají jedno společné - stejné kynuté těsto. Smažené tvary mají i stejný bílý kroužek kolem obvodu a stejně chutnají - rozlišuje je jen náplň a zdobení. Poradíme vám, jaký je mezi nimi podstatný rozdíl.
Jaký je rozdíl mezi vdolky a koblihami
Připravíme si kynuté těsto a kulaté vykrajovátko:
- Plněné koblihy mají kulovitý tvar. Po vyválení plátu těsta a vykrojení tvarů se plní marmeládou nebo Nutellou a balí jako buchty - nebo se plní až po osmažení marmeládou ze sáčku s koblihovou špičkou. Obalujeme je v cukru.
- Vdolky s povidly se vykrajují z tenčího plátu těsta a tvořítkem nebo palcem se do nich vytlačí důlek. Po dokynutí a osmažení je na povrchu potíráme povidly nebo marmeládou, zdobíme kopečkem tvarohu a sypeme cukrem.
V našem videu se můžete podívat, jak se smažené vdolky připravují - ale můžete je také naplnit marmeládou a budete mít moučníky hned dva:
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Proč nakládat maso před grilováním do oleje a jaký olej k tomu použít? Vysvětlení je jednoduché
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře