Koblihy jsou druh sladkého kynutého pečiva: Poradíme vám, jak si je připravit doma
Kobliha je nadýchané pečivo z kynutého těsta, které se tvaruje do podoby menší zploštělé koule, plní marmeládou a smaží na tuku. Je to oblíbený druh sladkého pečiva - lidé ho konzumují při jakékoliv příležitosti.
Koblihy jsou tradičním moučníkem při masopustech, hodech a posvíceních. Jejich obliba je tak velká, že je vyhledáváme po celý rok. Jíme je k snídani, k svačině, k odpolední kávě, při oslavě nebo na výletě. Poradíme vám s jejich přípravou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na koblihy
- 500 g hladké mouky
- 1 kostička droždí
- 3 žloutky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g vlahého másla nebo oleje
- 50 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry
3 lžíce mouky a 1 lžíci cukru utřeme spolu s droždím a trochou teplého mléka do husté kaše, kterou poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít. Poté všechny ingredience smícháme a v robotu vypracujeme hladké, pružné těsto, které poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování a plnění koblih
- Z plátu vykrájíme kulaté placičky, které plníme meruňkovou nebo jahodovou marmeládou. Zabalíme je do ranečku jako buchty nebo je zakryjeme druhým kolečkem, pečlivě spojíme okraje a znovu je vykrojíme.
- Také můžeme nechat kolečka bez marmelády - po usmažení je napíchneme a naplníme teplou marmeládou přes koblihovou dlouhou špičku pomocí cukrářského sáčku.
Jak na smažení a dokončení koblih
Vykrájené koblížky necháme minimálně půl hodiny kynout, aby se pěkně nafoukly. Pak je vkládáme do většího množství horkého oleje a pomalu smažíme. Nesnažíme se to uspěchat, aby nezůstaly uvnitř syrové. Po dosažení hezké oranžové barvy koblihy otočíme a dosmažíme. Pokud koblihy v horké lázni plavou, budou mít kolem obvodu bílý kroužek, který je hlavním poznávacím znamením koblih.
Ještě horké koblihy obalíme v moučkovém cukru s vanilkou nebo je cukrem pouze poprášíme. Servírujeme položené vedle sebe - správně připravené koblihy by se totiž vlastní vahou zdeformovaly.
Koblihy můžeme připravit také ze sušeného droždí, jak vidíte v našem videu. Stejně dobré jsou i z jogurtového, tvarohového nebo bramborového těsta, kynuté i nekynuté:
Sladké drobečky
Koblihy nemusí mít jen kulatý tvar. Ty, co mají uprostřed otvor, se jmenují donuty. Neplní se marmeládou, ale polévají se čokoládou nebo barevnými polevami. Z koblihového těsta se vážou uzly nebo motají spirály, šneky nebo věnečky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře