Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Když máme na zahradě přebytek rajčat nebo se nám je podaří koupit za dobrou cenu, přemýšlíme, jak je nejlépe zužitkovat a uchovat na zimu. Můžeme je mrazit, sušit, zavařit z nich lečo a také domácí protlak nebo kečup. Základem úspěchu je mít dobrý recept.
Při vaření domácího protlaku nebo kečupu máme jistotu kvalitní suroviny z vlastní sklizně. Protlak pak využijeme například do polévek nebo omáček. Rajčata na protlak mohou být i přezrálá - taková jsou sladší, takže protlak z nich bude chutnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvaříme protlak
Rajčata omyjeme, odkrájíme vadné části a překrájíme je na menší kusy. Osolíme, nepatrně podlijeme vodou a rozdusíme doměkka. Slupka musí být zcela oddělená. Rozmixujeme. Pak roztok propasírujeme přes síto, tím oddělíme slupky i semínka. Hotový protlak můžeme ještě dosladit nebo zahustit opatrným odpařováním na mírném ohni za stálého míchání.
Jak protlak zavaříme
Protlak plníme horký do suchých předehřátých sklenic asi 1 cm pod okraj, ihned uzavřeme a na 10 minut otočíme na víčko. Sklenice můžeme také sterilovat 20 minut při varu vodní lázně.
Rajčata se výborně hodí i na další způsoby zpracování. Další z možností je domácí kečup - jak na to, poradí náš další článek.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sterilovat ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Některé způsoby jsou jednoduché
Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem
Těhotnej kuchař vzpomíná na mládí: Nabídl retro recept na špagety Gustáva Husáka, nechybí v nich točeňák ani hromada eidamu
Komentáře
30. 8. 2023 13:09
a ničemu neuškodí, když tam k tomu hodíte i rozmáčklý stroužek česneku :)
10. 8. 2023 08:12
16. 6. 2023 09:58