Jak zacházet s ranými bramborami, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C. Lze je využít v domácí lékárně i v kosmetice
Kdo má na zahrádce kousek místa, pěstuje alespoň pár řádků raných brambor. Mohou se sklízet již tři měsíce po výsadbě.
Brambory vyžadují půdu zásobenou živinami, zejména draslíkem. Dáváme k nim dostatek kompostu nebo hnoje, ten vždy na podzim. Během vegetace hlídáme množství dusíkatých hnojiv, aby se v nich netvořily nežádoucí dusičnany. Potřebují dostatek vláhy, ale stačí ji dodat jednou za týden. Nesnášejí mráz, při -3 °C namrzají. Od konce května a začátkem června už bývají ke koupi i v obchodní síti.
Čím jsou brambory prospěšné
Brambory mají významné místo ve zdravé výživě, jsou důležité i v dietetice. Množství obsaženého vitamínu C postupně klesá. Nejméně ho mají skladované brambory na jaře. Kromě vitamínu C obsahují provitamín A, menší množství B2, PP, K a H. Složení minerálních látek brambor má silně zásaditý charakter, proto dobře doplňují maso, které je kyselinotvorné. Brambory obsahují poměrně málo vápníku, proto je k nim výborným doplňkem mléko, tvaroh nebo sýr.
Jak s nimi zacházíme
Sezona raných brambor je v pozdním jaru a v létě. Rané brambory skladujeme ve tmě, aby nezezelenaly, protože tím se v nich tvoří jedovatý solanin (zelené brambory vyhodíme). Nejvíce vitamínu C je pod slupkou, proto je neokrajujeme, jen omyjeme kartáčkem. Vaříme nebo pečeme je se slupkou. Zaléváme je vroucí vodou, aby se co nejdříve začaly vařit. Nejšetrnější vaření je v páře. Aby se v nich neničil vitamín C, tepelně je upravujeme jen po nezbytně dlouhou dobu. Raným bramborám většinou stačí 10–20 minut podle velikosti. Před pečením je dobré je potřít tukem, který ochrání jemnou slupku. Také zabalení jednotlivých hlíz do papíru na pečení nebo alobalu v bramborách uchová více chuti i vitamínů. Vodu z raných a nových brambor nevyléváme, lze ji využít například k přípravě polévek.
Brambory v domácí lékárně i v kosmetice
Brambory obsahují také alantoin, který podporuje hojení ran a má diuretické účinky. Lidově se čerstvě nastrouhané syrové brambory používaly na rány a popáleniny. Čerstvě vylisovaná šťáva se používá jako lék na překyselení žaludku. Při lehčích onemocněních horních cest dýchacích pomáhá vdechování páry z vařených brambor. Sliznatý odvar z jedlého škrobu (Solamyl) se podává při zánětech zažívacího traktu.
Bramborová kaše s mlékem zlepšuje popraskanou pokožku na rukou. Také můžete vyzkoušet vařené rozmačkané brambory s jahodami a mlékem použít jako pleťovou masku, která uklidní a napne pokožku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 16 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 18 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 21 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Kdy sklízet brambory? Záleží na odrůdě, ale vadnoucí a zaschlá nať je jasným pokynem vzít rycí vidle a pustit se do toho
Komentáře