Sacher dort: Příprava není příliš složitá, ale výsledek je luxusní
Sacher je rakouský jemný čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Vynalezl ho cukrářský učeň Franz Sacher v roce 1832, když zaskakoval za nemocného šéfkuchaře.
Sacher dort vypadá velmi jednoduše, ale ve skutečnosti je to jemný, kompaktní korpus s kyselkavou chutí meruněk a hořkou čokoládou na povrchu. Recept na Sacher je tajemstvím, ale jeho zdařilou napodobeninu si může připravit každý.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit korpus na Sacher dort
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu:
- Nejdříve rozpustíme 160 g kvalitní hořké čokolády ve vodní lázni.
- Ušleháme krém ze 160 g másla a 80 g moučkového cukru.
- Do krému postupně přiléváme rozpuštěnou, prochladlou čokoládu a pomocí robota nebo ručního elektrického mixéru hmotu promícháme.
- Přidáme 6 žloutků a pomalu ušleháme do jemné pěny.
- 6 bílků s 80 g krupicového cukru a se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
- Sníh smícháme s krémem a přimícháme 160 g hladké mouky.
Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, potom pečeme na 170 °C 40–45 minut. Zkusíme špejlí, jestli je dort upečený. Necháme ho vychladnout.
Dokončení Sacher dortu
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, které promažeme jemnou meruňkovou marmeládou. V misce rozmícháme zbylou marmeládu s trochou horké vody a složený korpus směsí ze všech stran potřeme. Necháme ho v lednici zatuhnout.
Dort položíme na mřížku nebo na talíř, který umístíme na obrácenou misku. Celý povrch dortu polijeme čokoládovou polevou, připravenou podle některého z receptů nebo podle našeho videa:
Sladké drobečky
Poleva na Sacher dort je směsí čokolády a cukrového sirupu. V našem případě, kdy vlastně improvizujeme, stačí jakákoli poleva, připravená z kvalitní čokolády. Pokud si chceme pohrát s dekorováním dortu, nalijeme prochladlou čokoládu do cukrářského sáčku a povrch dortu se ztuhlou polevou ozdobíme arabeskami, mřížkou nebo nápisem Sacher.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Komentáře