Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Češi jsou prý největšími milovníky tatarské omáčky na světě, proto v našich Tipech a tricích nemůže chybět. Patří mezi výrobky studené kuchyně a podává se hlavně ke smaženým jídlům nebo hranolkům. Ačkoli její název napovídá, že pochází od Tatarů, tatarská omáčka (stejně jako majonéza) vznikla ve Francii.
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je polotekutá omáčka, kterou podáváme v omáčníku nebo v malých mističkách a strávníci si ji dávají na talíř těsně před nebo i během konzumace.
Jaké suroviny na tatarskou omáčku
Základem je hustá majonéza, jejíž výrobu jsme popsali v jednom z minulých Tipů a triků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Povinnou složkou je ocet (může být estragonový nebo vinný bílý), plnotučná hořčice, bílý pepř, sůl, worcesterská omáčka a zelenina. Je možné ji dle chuti malinko přisladit moučkovým cukrem.
Kořenitou zeleninovou směs tvoří hlavně cibule, petrželová nať, sterilované okurky. Nepovinnou, ale velmi chutnou součástí je malé množství strouhané citronové kůry, dále kapary a ančovičky (sardelky). Vše velmi jemně nakrájíme a nasekáme, sardelku rozetřeme.
Jak postupujeme pří výrobě "tatarky"
Hustou majonézu zředíme octem, ochutíme kořením a vmícháme zeleninovou směs. Dochutíme a promícháme. Omáčka nesmí téct.
Variace tatarské omáčky
Do omáčky lze přidat část nakrájené feferonky nebo nadrcenou chilli papričku.
Do omáčky lze přidat malý stroužek třeného česneku. Pozor ale, aby nepřebil ostatní suroviny.
Zastánci zdravějšího způsobu stravování vyrábějí odlehčenou tatarku z hustého bílého jogurtu.
Sami vidíte, že vyrobit domácí tatarku je jednoduché a jako bonus si kontrolujete její složení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře