Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Tvarůžky - voňavé zlato České republiky se skvěle uplatní v teplé kuchyni. Teprve při tepelném zpracování vynikne jejich aroma a chuť. Osvědčené recepty jsou inspirací pro přípravu chutných jídel.
Tvarůžky doplní a ochutí mnoho pokrmů z masa, různé tousty, topinky apod. Kdo má voňavé sýry rád, najde spoustu inspirace na našem webu. Již před časem jsme zmínili jejich využití ve studené kuchyni, tentokrát se zaměříme na tepelné zpracování.
Tvarůžky v polévkách
Díky svému složení mohou tvarůžky obohatit např. polévky pro redukční dietu. Stačí nechat je drobně nakrájené nebo nastrouhané na závěr v horké polévce rozpustit.
Tousty a topinky s tvarůžky
Po zapečení vznikne na topinkách skvělá voňavá krusta. Také různé pomazánky, ve kterých dominují rozvařené tvarůžky, dodají toustům a pečivu ten správný šmak.
Maso s tvarůžky
Tvarůžky zavřené v plátku masa jsou milým překvapením po rozkrojení pro ty, kdo tento sýr mají v oblibě. Ale i jako krusta na masu udělají tvarůžky své.
Bezmasé pokrmy s tvarůžky
Tvarůžky smažené v trojobalu jsou pochoutkou asi dostatečně známou, někdy se uzavírají do plátků uzenin, aby nevytekly. Můžeme jimi posypat i brambory či těstoviny a zapéct.
Mohou být součástí sýrových špízů v trojobalu nebo hlavní složkou sýrové omáčky. Výborně fungují i se zeleninou, třeba s variabilní cuketou, brokolicí a květákem.
Tip: Pokud můžete, teplé pokrmy s tvarůžky připravujte venku, aby vám „vůní“ nenasákla celá domácnost na několik dní. Zápach doma lze zmírnit roztokem sody rozprášeným do prostoru.
Tvarůžky mají díky své jedinečnosti dokonce svůj festival. Můžeme se zde setkat s experimenty netradičních chutí, např. nasladko s ovocem a dokonce s tvarůžkovou zmrzlinou. K tomu lze dodat jen „když je miluješ, není co řešit“.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 15 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 20 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Olomoucké tvarůžky kdysi sloužily jako platidlo. V Lošticích se vyrábí už 145 let
Komentáře