Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Polévky vaříme skoro každý den, proto potřebujeme něco, čím je dochutíme. Můžeme si koupit hotovou směs (např. Vegetu) nebo kostky zeleninového či jiného bujónu. Ale podzimní hojnost nám poskytuje dobrou příležitost připravit si dochucovadlo podle svého gusta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zeleninu v soli
Postupujeme podle jednoduchého receptu:
- Připravíme si 5 kg očištěné syrové zeleniny. Největší část by měla tvořit mrkev, celer a kořenová petržel.
- Směs doplníme další zeleninou, které již bude méně: kedlubny, pórek, květák, cibule, česnek, pastiňák.
- Přidáme petrželovou a celerovou nať, případně i malé množství libečku.
- Na doplnění ještě několik rajčat i paprik.
- Na 5 kg zeleniny potřebujeme 1 kg soli.
- Zeleninu pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme. Promícháme se solí a necháme 24 hodin v chladnu uležet.
- Potom znovu promícháme a pěchujeme do vypařených skleniček. Mezi vrstvami nesmí být vzduch.
- Skleničky zavíčkujeme. Je-li třeba, očistíme okraje. Nezavařujeme. Uložíme do chladna (lednička není potřeba).
- Směs vydrží až do další sezony.
- Do jídel stačí přidat 1–2 lžíce. Směs je slaná, proto pokrmy dosolujeme opatrně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře