Hrst mandlí pro zdraví: Proč denně jíst plody, o kterých se píše i v Bibli svaté?
17. 3. 2021 Životní styl
Mandle jsou nenápadnou zásobárnou zdraví. Skvěle zahánějí hlad a uspokojují chuť na něco dobrého. Až půjdete v těchto dnech na procházku a objevíte růžově kvetoucí stromy, nejspíš to budou mandloně, které představují jedny z prvních poslů jara.
Mandle v proudu času
Mandle byly cennou přísadou do pečiva, které se peklo už pro egyptské faraony. O jejich prvopočátku nic konkrétního nevíme, ale předpokládá se, že mandle pocházejí z Číny. Když cestovatelé kráčeli po Hedvábné stezce mezi Asií a Středomořím, zaháněli hlad a únavu právě těmito mandlemi. A netrvalo dlouho a ve Středomoří, konkrétně ve Španělsku a Itálii, se rozrostly mandloňové stromy.
Mohlo by vás zajímat
Znáte biblický příběh o Áronově holi, která rozkvetla a vyrostly na ní mandle? Tak jádro pecky plodu mandloně obecné dostalo význam doslova božských rozměrů. Římané ve svatební den kropili novomanžele právě mandlemi, protože jim mělo zajistit plodnost. Ve Švédsku se o Vánocích podává puding se skořicí a uvnitř ukrytou mandlí. Kdo ji najde, bude ho celý rok provázet štěstí.
Co najdete v mandlích?
Nesmírně důležitý je obsah antioxidantů; z vitamínů je v nich nejvíc zastoupen vitamín E. V mandlích se ovšem nachází i vitamín B2 a také minerály mangan a hořčík. Mandle obsahují i značné množství bílkovin, vlákninu, je v nich měď či fosfor. Významné jsou tuky, zejména mononenasycené kyseliny. Po mandlích, budete-li je jíst s mírou, ani příliš nepřiberete, protože mají velmi málo kalorií.
Mohlo by vás zajímat
O mandlích je známo, že pozitivně ovlivňují stárnutí organismu. Některé studie naznačují, že by mohly fungovat jako ochrana před Alzheimerovou chorobou. Ostatně, mandle prý blahodárně působí na mozkové funkce i celkový intelekt. Díky obsahu živin snižují mandle hladinu špatného cholesterolu a také riziko infarktu. Vitamín E má ohromný vliv na zdraví pokožky, které pomáhá zachovávat si mladistvý vzhled. Vápník v mandlích rovněž příznivě ovlivňuje vlasy a nehty.
Když nemůžete jíst mandle
Jelikož jsou mandle pevné, ne každý má vhodné zuby na to, aby je mohl denně chroupat. Byla by ale škoda se ochudit o všechny významné látky, které se v mandlích nacházejí. Jednou z možností, jak přijmout dostatek mandlí, aniž byste přišli o půlku chrupu, je mandlové mléko. K tomu vám stačí hrnek mandlí a 4 hrnky vody. Mandle necháte alespoň dvanáct hodin namočené ve vodě, pak je propláchnete, vložíte do mixéru, přidáte další 4 hrnky vody a rozmixujete. Výslednou směs můžete přecedit skrz jemné sítko či pláténko, případně vypít hned.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zvážit hmotnost bez váhy? Pomohou skleničky, hrnky, lžíce a lžičky
Jak pražit mandle snadno a rychle: Zkuste slanou i sladkou variantu, ohromí vás obě
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 3 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 3 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 19 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 20 hodinami