Světový den triflu: Kde se vzal opilý vrstvený pohár, který popletla Rachel z Přátel?
18. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Je pastvou pro oči, skvěle chutná a připravíte jej bez použití trouby. Tradiční anglický pohár trifle je snadný na výrobu a velmi efektní při podávání. Pro slavnostní příležitosti je tento dezert jako stvořený! Pokud jste jej ještě nezkusili, dnes je to přímo ideální, protože slavíme světový den této dobroty.
Trifle před pěti sty lety
Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Přátelé, určitě tuto dobrotu znáte, neboť její přípravu ve slavném díle popletla nešikovná Rachel - a to i přesto, že vyrobit trifle je neskutečně jednoduché! Název trifle v souvislosti s dezerty poprvé použil už v 16. století Thomas Dawson, autor kuchařských a prakticky zaměřených knížek, ve svém díle The Good Huswifes Jewell. Slovo trifle pak podle portálu What's Cooking America zřejmě pochází ze starého francouzského výrazu, jež označoval něco rozmarného. Recepty na tento vrstvený maxipohár vznikaly koncem 16. století rozšířením a doplněním poháru v Anglii známého jako „blázen“ (fool). Bláznivý pohár sestával z vrstev dušeného ovoce a sladkého krému. Do triflu pak byly přidány navíc piškotové těsto máčené v alkoholu a šlehačka!
Mohlo by vás zajímat
Jak ten pohár vypadá?
Jedním slovem náramně! To, co dělá tenhle vrstvený maxipohár tak oblíbeným je totiž kromě chuti i vzhled. Na trifle potřebujete velkou skleněnou mísu, aby skládané vrstvy dezertu byly zvenku vidět. Trifle se totiž tradičně servíruje tak, že si do svých mističek nebo malých pohárů stolovníci nabírají právě z té jedné, uprostřed stolu postavené, velké skleněné mísy. Když je mísa na stopce, je to ještě lepší; krása dezertu pak vynikne naprosto dokonale.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
To je na tom to nejvtipnější. Příprava triflu je jednoduchá, efekt ohromný! Samozřejmě, že lze upéct piškotový základ a s ním pak pokračovat. Ale je to zbytečné a sami Britové to tak nedělají. Do základu poháru se hodí využít zbytky z různých moučníků, co máte doma, třeba z odkrojeného dortu, nebo zbylé muffiny, perníčky a jiné sladké dobroty bez krému. Můžete si je pro tento účel postupně „syslit“ v mrazničce a vytáhnout, až přijde slavná chvíle triflu.
Mohlo by vás zajímat
Pokud čekat nechcete, dejte na dno poháru cukrářské piškoty nebo italské sušenky amaretti. Pak následuje alkohol (ve verzi pro děti použijte šťávu z kompotu), který suchý základ krásně zvláční a ochutí. Do triflu patří portské, sherry, madeira nebo jakékoliv sladké dezertní víno, třeba Tokajské. Na vlhký základ se poté vrství žloutkový nebo pudinkový krém, ovoce, případně želé, opět krém, ovoce a šlehačka.
Zaujal vás tento typicky anglický dezert? Vyzkoušejte třeba malinový trifle, nebo želé trifle podle čtenářských receptů. Případně si udělejte svůj vlastní maxipohár podle toho, co máte doma i co vám chutná!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?
Jídla ze zbytků: Co s okoralými jablky a jak využít přebytečné slupky?
Lék na žaludek, který opil celou Británii: Kde se vzal tradiční gin? V Anglii to nebylo...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Filmové hostiny: Herci ze Slunce, seno, erotika si do Itálie opravdu přivezli vlastní jídlo
Nejsnadnější koláč na světě: Zkuste britský crumble a už nebudete chtít nic jiného
Světové Vánoce ve vaší kuchyni? A proč ne? Máme pro vás pokrmy od nedalekých sousedů i z druhé strany světa