Druhy múky a ich použitie
7. 10. 2008 Vaření
Druh múky | Výrobok | Výroba | Použitie |
Pšeničná múka hladká | Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Výraba sa starým spôsobom mletia, pri ktorom sa vyberajú najbledšie pasáže pri mletí. Vzájomným zmiešaním vznikne múka, ktorá má pri pečení veľmi peknú a jemnú kôrku. | Používa na výrobu pečiva, vianočky, v cukrárstve na zákusky, piškóty, štrúdle, vianočné oplátky a pod. V kuchyni sa okrem toho používa na zahusťovanie polievok a omáčok. | |
Pšeničná múka polohrubá | Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Jej podstatnou zložkou sú menšie časti, ktoré vznikajú pri mletí hrubej múky s pridaním múky bledej špeciál. | Pečú sa z nej chutné a kypré múčniky. Používa sa aj na cestoviny a knedle. | |
Pšeničná múka hrubá | Múka sa získa z obilného zrnka pšenice letnej potravinárskej, tak ako jadierko z orecha. Spôsob akým sa vyrába, bol vyvinutý starou technológiou stredoeurópskeho typu. Pri počiatočnej fáze mletia sa obilie na prvvých valcoch mierne stlačí, zo sklovitej pšenice vyskočí tvrdý stred- krupica, ktorá sa oddelí a samostatne triedi. Ďalším spracovaním vznikne múka. | Používa sa na výrobu cestovín a na prípravu knedlí. | |
Pšeničná múka celozrnná | Múka je vyrobená z pšenice potravinárskej letnej . Zrná sa posúvajú do odieračky, ktorá v točivom procese vrhá zrná proti otvorom v dierovanom site. Takto sa povrch zrna mechanicky obrúsi. Týmto sa odstránia a odsajú z povrchu všetky časti. Po tomto procese sa celé zrno zomelie na múku. | Používa sa na výrobu chleba a pečiva. | |
Pšeničná múka grahamová | Vyrobené z pšenice letnej potravinárskej . Pšeničný graham vzniká mletím na ryhovaných valcoch, ktoré stlačením zrna pri rozdielnej rýchlosti valcov vytvárajú šupinatý produkt. Takto vyrobený graham je viditeľný vo výrobkoch ako tmavé kúsky povrchu zrna. | Používa sa do cestovinových výrobkov v malom pomere. | |
Ražná múka bledá | Melie sa z obilia raž siata. Nemení farbu bledých výrokov, napr. výražkový chlieb. Má výraznú chuť, vylepšuje trvanlivosť a vláčnosť múčnych výrobkov. | Používa sa na výrobu chleba. Doporučuje sa pri príprave jedál ako dochucovadlo. | |
Ražná múka tmavá | Je vyrobená z jedlého obilia raž siata . Táto múka je prirodzene tmavá. Výrobky majú príjemnú chuť, dlho sa udržia vláčne, sú prirodzene tmavé. | V pekárstve je určená na používanie ako prídavok do tmavých chlebových pekárskych výrobkov. | |
Ražná múka celozrnná | Je vyrobená z raže siatej . Na výrobu sa používa celé ražné zrno. Pridávaním do múčnych receptúr sa mení chuť a predlžuje vláčnosť výrobku. | Je vhodná do chlebov a posúchov. Pridávame do pšeničných múk maximálne do 40 % objemu. | |
Ražná múka grahamová | Vyrába sa rovnako ako pšeničná grahamová múka. | Grahamovú múku pridávame do pšeničných a ražných bledých múk. | |
Pohánková múka | Múka je vyrobená z pohánky jedlej. | Používa sa na varenie, na zvýšenie biologickej hodnoty pokrmu a pridáva sa do zmesi múk na pečenie chleba. |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rybíz má pestrou paletu využití. Z bílého můžete mít skvělé víno
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Pavel Berky nabídl recept na speciální sladký chléb, který pekl pro Jana Krause: Dlouho jsem váhal, co mu přinesu, přiznává
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 2 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 3 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 19 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse: Použití správné mouky a odležení těsta zaručí luxusní výsledek
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
1. 4. 2013 15:49
10. 6. 2012 19:18
21. 8. 2010 21:37
8. 10. 2008 16:40