Pečeme s Ivou: Upéct jednoduchý chléb je tak snadné! Zkuste to podle starého receptu babičky Elišky
7. 7. 2022 Vaření
Lehoučký chléb s pružnou střídou, která nádherně voní kmínem a láká k zakousnutí, zůstává stejný i další den, pokud ho nesníte. Pouze kůrka chlebu do druhého den přirozeně změkne.
Když pekařka promluví...
Moje babička Eliška tehle jednoduchý recept kdysi velice dávno odněkud opsala, postupem doby poupravila, aby jí těsto sedělo a občas nám chléb doma pekla. Je zcela obyčejný a nemůžu říct, že by něčím nějak nadprůměrně vynikal. Ale je to – vedle rohlíků a koláčů, které většina z nás peče pravidelně – prima změna a navíc je tento světlounký babiččin chléb nadýchaný, pružný a moc dobrý. Byť je upečený jen z hladké mouky.
Co budete na chléb babičky Elišky potřebovat? Omládek: 100 g vody, 1 lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 12 g čerstvého droždí Dále: 180-190 g vody, 3 lžičky drceného kmínu, 50 g strouhaných vařených brambor, 2 rovné lžičky soli (10 g), 370 g hladké mouky
Mohlo by vás zajímat
Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně 45-60 minut kynout.
Ručně nebo robotem: Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 45 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse 45-60 minut kynout.
Vykynuté těsto: Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme, zformujeme do bochníku a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Po 30-45 minutách by měl být chléb vykynutý. S oporou ruky ho vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 45 minut).
Drobečky z ošatky
- Máte-li rádi, přihoďte při mísení do těsta trochu semínek nebo sekaných škvarků.
- Těsto s přídavkem brambor stáním při kynutí prirozeně měkne a lehce zřídne, tak se toho nelekněte.
- Moje babička tento chleba nepekla s omládkem, neznala ho. Přesto nám vždy velmi chutnal. Pokud někdy budete potřebovat ušetřit hodinu času, omládek vynechejte, nechte pekárnu vypracovat těsto rovnou a dál už pokračujte podle receptu.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě