Pečeme s Ivou: Udělat výborné domácí bagety není nic těžkého ani složitého. Pokud jednou vyzkoušíte, přesvědčíte se o tom sami
22. 9. 2022 Vaření
Domácí bagety z kefírového těsta jsou výborné i samotné. Chutnají nejen jako přílohové pečivo, k salátu, pomazánce nebo uzenině, ale fantastické jsou plněné!
Když pekařka promluví...
Bagetky jsou jednoduché, lehce dokořeněné kmínem, pepřem a sušeným česnekem. Kefír, kterým těsto zaděláváme, chuť pečiva povytáhne kus směrem nahoru a hlavně - významně prodlouží trvanlivost pečiva. Tyto bagetky jsou výborné i tři dny, pokud zbydou...
Co budeme na kefírové bagety potřebovat? 60 g vody, 240 g kefíru (nejlépe domácího), 480 g hladké mouky, 30 g změklého sádla, 1,5-2 lžičky soli, 1 lžičku drceného kmínu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1 lžičku cukru, 12-15 g čerstvého droždí
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Vodu rozmícháme s cukrem, droždím a lžičkou mouky mouky a tento kvásek necháme asi 15-20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které bude v míse asi 45-60 minut kynout.
Vykynuté těsto: Hotové těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku – všechny pak necháme znovu pár minut odpočívat, než z nich vyválíme bagety. Bagetky necháme na plechu vykynout, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (210 °C / asi 20-25 min).
Mohlo by vás zajímat
Drobečky z ošatky
- Vyzkoušete zadělat těsto na omládek, s menším množstvím droždí: smícháte vodu, 40 g kefíru, 1 lžičku sladěnky nebo včelího medu, 8 g čerstvého droždí (opravdu to stačí) a 100 g hladké mouky do těstíčka, zakryjete a necháte 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek surovin a už klasicky uhnětete těsto.
- Pokud vynecháte koření (kmín, pepř, sušený česnek) budou mít bagety jemnější chuť.
- Kefír mám hustý, domácí, z tibetské kefírové houbičky
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pavel Berky nabídl recept na speciální sladký chléb, který pekl pro Jana Krause: Dlouho jsem váhal, co mu přinesu, přiznává
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 2 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 3 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 19 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dvojctihodné koláčky podle receptu Jiřiny Bohdalové: Voní máslem a povidly a vydrží dlouho vláčné
Roman Staša radí, co si připravit k hokeji za 15 minut: Na toast použijte fígl s máslem, říká vítěz MasterChefa
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře