Pečeme s Ivou: Božsky nadýchané, jako pírko lehounké plundrové loupáčky neodolatelně voní po másle
23. 11. 2023 Vaření
Dnes si upečeme máslem vonící loupáčky z plundrového těsta. Jsou božsky nadýchané, lehoučké jako pírko a tak chutné! Jejich výroba sice trvá delší dobu, ale po většinu času těsto kyne v chladnu lednice. Po upečení pak už jen sledujete, jak loupáčky mizí ze stolu bleskovou rychlostí.
Když pekařka promluví...
Rohlíky jsou jedním slovem – fantastické! Na to, jak jsou veliké, prakticky nic neváží. Malinko sladké, máslo je v nich cítit tak akorát. Jsou křupavé na povrchu a měkounké uvnitř. Druhý den svou křupavost ztratí, ale stále chutnají jako výborné loupáčky.
Co na ně budeme potřebovat?
Na těsto:
- 210-225 g vody
- 50 g cukru
- vejce
- 40 g másla
- 450 g hladké mouky
- větší špetka soli
- 21 g čerstvého droždí
Na provalování:
- 100 g másla
- 50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou
Jak budeme postupovat?
- Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.)
- K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin, z rozšlehaného vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici.
- Pak těsto rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90° a opět složíme na třetiny.
- Tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.
- Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.
- Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.
- Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.
- Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce a prudce upečeme (250 °C / 10 minut, 200 °C / 5-8 minut – každá trouba peče jinak).
Drobečky z ošatky
- Nebojte se provalování! Není to nic tak složitého, jak na první pohled vypadá. Jen jsem vám to rozepsala hodně do podrobna. Zpočátku, po prvním váleni a složení těsta, je jeho balíček neúhledný, nerovný. To vše se dalším rozvalováním a skládáním srovná.
- Ani času to moc nezabere. Pravda, tyhle loupáky nejsou hotové bleskem, ale většinu času těsto jen odpočívá v chladu lednice a vy si můžete v klidu uvařit oběd nebo napsat s dětmi jejich úkoly :))
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Poslední večeře princezny Diany: Lady Di si před tragickou nehodou dávala mořský jazyk, zeleninovou tempuru a omeletu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 7 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 14 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 15 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 16 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17