Čočková polévka se zelím: Nesmí v ní chybět aromatická majoránka, uzená klobáska a zakysaná smetana, příprava je snadná
5. 3. 2024 Vaření
Klasická čočkovka je tuzemským tradičním jídlem. Čočková polévka se zelím je její méně obvyklou variantou a díky obměně je mírně nakyslá a výborně chutná. Navíc je velmi sytá, takže si ji můžeme dát jako hlavní jídlo.
Oblíbená luštěnina: čočka
Čočku většinou nechystáme jen na Nový rok, abychom si tak přivolali pěkný finanční polštářek. Čočka jako ingredience mezi luštěninami v popularitě potravin rozhodně vede, ať už si ji připravíme v kterékoliv podobě.
Kromě přílohy z ní rádi připravujeme právě i polévku. Ta je oblíbená nejen u nás, ale i jinde v Evropě, v oblasti Blízkého východu a Indie. I u nás má řadu variant.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do čočkové polévky
Základem je čočka, kromě ní bývá v polévce kořenová zelenina (hlavně mrkev), cibule, máslo, ale také smetana nebo jogurt. Chuť doplňuje česnek a dále koření, jako je bobkový list, nové koření a pepř. Aby se snížila pravděpodobnost nadýmání, přidává se do polévky majoránka.
Nejdřív ale potřebujeme vědět, v jaké podobě se čočka dává do jídla. Luštěniny obecně je lepší namáčet nejen pro zkrácení doby vaření, ale také s ohledem na lepší stravitelnost těchto potravin.
Čočku můžeme klidně namočit přes noc, i dvě hodiny bobtnání ale pomohou. Pak ji důkladně propláchneme v cedníku. Záleží ale na tom, jakou čočku použijeme. Černá čočka beluga se stejně jako ta červená nenamáčí.
Polévku můžeme zahustit jíškou, záklechtkou, ale stačí i nechat rozvařit nastrouhanou bramboru, případně rozmixovat část čočky.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Moje čočková polévka se zelím
Na přípravu této polévky budete potřebovat: 300 g čočky, 1 cibuli, 1 lžíci oleje, 150 g uzené slaniny, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 mrkev, 1 petržel, 1-2 bobkové listy, trochu mletého černého pepře, 3-4 stroužky česneku, hrst kysaného zelí, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 a 1/2 l vody, 1-2 nožičky uzené klobásy a sůl.
Jak na to? Čočku namočte na několik hodin. Slaninu pokrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do polévkového hrnce dejte olej, přidejte slaninu, nechte ji rozpustit, a pak dejte do hrnce cibuli. Nechte ji osmahnout. Stáhněte z tepla, zasypte mletou paprikou a hned zalijte vodou. Přidejte slitou čočku, bobkový list, pepř a vařte.
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, stejně tak petržel. Česnek očistěte a prolisujte do polévky, přidejte mrkev a petržel. Klobásu nakrájejte na kolečka. Před koncem vaření zahustěte záklechtkou (mouka smíchaná s vodou). Kysané zelí nechte vykapat a pokrájejte ho na menší kousky. Přidejte do hrnce, prohřejte a dochuťte solí. Nechte odstát, chutě se propojí. Polévku můžete ještě na talíři ozdobit lžící zakysané smetany.
Náš tip: Můžete vyzkoušet i čočkovou polévku s uzeninou podle následujícího videonávodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Francouzská „pizza“ se slaninou a cibulí: Alsaský slaný koláč tarte flambée si zamilujete!
Vypadá trochu jako pizza, nemá ale kulatý tvar,… Číst více
Lososový tatarák výborně dochutí kopr, kapary i crème fraîche. A připravit se dá snadno i z uzené ryby
I když originální tatarský biftek by měl být z… Číst více
Slavné korunovační kuře z dob Alžběty II.: Tuhle lahůdku s kari a majonézou si královna dopřávala před 70 lety
Blížící se korunovace nového britského panovníka… Číst více
Nekynuté mini pizzy s cuketou: Chutnají perfektně, příprava je snadná a do půl hodinky je jídlo na stole
Cuketa si užívá letošní léto víc než mnozí lidé.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čočkový salát: Chutné, výživné a levné jídlo se skvěle hodí na Nový rok
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Chutě podle znamení zvěrokruhu: Na čem si pošmákne Býk a co nedostanete do Kozoroha
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno před 10 hodinami
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno 5. 6. 2024 18:25
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno 5. 6. 2024 17:29
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno 5. 6. 2024 15:52
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno 5. 6. 2024 15:10
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?