Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
Zdroj: Wikimedia Commons, Géruzet Frères - Österreichisches Staatsarchiv, Public Domain

Opulentní svatební hostinu rakousko-uherského korunního prince Rudolfa a jeho manželky Štěpánky podkreslovala jemná hudba Straussova valčíku Schleier und Krone (Závoj a koruna). Ani ta ale novomanželskému páru štěstí nepřinesla.

Citlivý korunní princ Rudolf

Císař František Josef II. do svého syna vkládal naděje na další pokračování monarchie. Korunní princ Rudolf ale svému trochu těžkopádnému a byrokratickému otci dělal starosti. Monarchovy představy o vojenské výchově syna se míjely účinkem.

Rudolf byl bojácný a přecitlivělý, zřejmě po své matce císařovně Alžbětě-Sissi, s kterou ale neměl nijak blízký vztah. Prince zajímaly pouze historie, politologie a překvapivě zoologie, intenzivně se zabýval ornitologií.

Tatíčka Františka Josefa také netěšily liberální názory Rudolfa, který podporoval zrušení trestu smrti.

Svatba z donucení

Prince nenechávala chladným ženská krása a jeho milostné románky byly občas skandální. Během pobytu v Praze v roce 1878 se jako dvacetiletý zamiloval do mladičké židovky. Její rodiče ji poslali na venkov, kde zemřela. Rudolf se s tím nemohl vyrovnat.

A tak císař usoudil, že řešením bude nezdárného synka oženit. Do hledáčku Habsburků se dostala dcera belgického krále Štěpánka.

Svatba sedmnáctileté Štěpánky s třiadvacetiletým Rudolfem se uskutečnila 10. května 1881. Mladičká nevěsta nebyla podle dobových pramenů moc hezká, Rudolfovi se ovšem nelíbila a pohrdavě se o ní vyjadřovala i tchyně Sissi.

Císařské menu

Po obřadu v kostele svatého Augustina ve Vídni se konala svatební hostina za účasti všech důležitých královských a šlechtických rodů Evropy. Tomu také odpovídala skladba jídelníčku.

Nejprve se servírovalo kuřecí consommé s trhaným kuřecím masem, zahuštěné tapiokou. Následovaly malé taštičky z listového těsta plněné pěnou ze skřivánčího pyré, doplněné plátkem lanýže a zdobené na másle dušenou směsí z mrkve, celere, cibule a šunky. 

Hovězí i plněné sluky

Pstruh s holandskou omáčkou nebo filet z hovězího masa zní docela obyčejně. Ovšem pečené sluky glazované ve vlastní šťávě, smíchané s vínem Madeira a s koňakem a plněné směsí šunky, bylinek a lanýžů, byly jistě vybranou pochoutkou. Podávaly se obložené jemně krájenými lanýži a kohoutími hřebínky.

Dalším chodem byly medailonky z humřího masa přelité bešamelovou omáčkou ochucenou houbami a cibulí. 

Pudink z vepřových ledvinek

Císařští kuchaři si neudělali ostudu před vzácnými hosty ani plátky restovaných kuřecích prsou pokrytých citronem a strouhankou a podávaných s červeným zelím, dušenými kaštany, salátem a dušeným chřestem.

Lahůdkou byl i pikantní pudink z nakrájených vepřových ledvinek flambovaných v rumu, sušených švestek naložených v červeném víně, kousky francouzské klobásky a makaronů, který se servíroval s omáčkou z cibule, bílého vína a nakrájených okurek

Zmrzlina a dort

Každá svatební hostina musí být ukončena dobrým dezertem. Ta na vídeňském císařském dvoře hostům nabídla výběr rakouských sýrů. Sladkým moučníkem byl piškotový dort s třešněmi, zdobený kousky pomerančů a pomerančovými květy smíchanými se šlehanou smetanou. Nechyběla také zmrzlina.

Honosná svatba mladému páru štěstí nepřinesla. Po narození jediné dcery Alžběty Rudolf nakazil Štěpánku kapavkou, což mělo za následek její neplodnost. Psychicky labilní Rudolf stále hledal štěstí v náručí jiných žen a v lednu 1878 spáchal sebevraždu společně s milenkou Mary Vetserovou.

Náš tip: Piškotový dort podobný tomu na císařské svatbě si můžete připravit i doma podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 

royal-menus.com: Imperial wedding Banquet

amazing-sisi.at: Kronprinz Rudolf – Die Tragödie Von Mayerling

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie