Den kaviáru
Národní den
Kaviár patří mezi nejdražší pochoutky světa. Bývá považován za symbol luxusu a často se objevuje ve spojení se šampaňským. Den kaviáru slavíme 18. července. A pokud si ten pravý nemůžete dovolit, můžete si dopřát alespoň ten falešný.
Tradičně byl za pravý kaviár považován jen kaviár z divoce žijících jeseterovitých ryb – konkrétně z vyzy velké (belugy), z jesetera ruského (ossetry) a jesetera hvězdnatého (sevrugy). V současné době se však pravý kaviár získává i z jiných druhů jeseterů, např. jesetera amurského nebo sibiřského jesetera (baerii). Kdo by si chtěl dopřát ten opravdu nejdražší kaviár na světě, pak by měl sáhnout po kaviáru z Belugy neboli vyzy velké. Jde o největší sladkovodní rybu – může dosahovat délky až 8,5 metru. Beluga je také označení pro speciální druh černé čočky, její zrníčka jsou totiž také malá a kulatá stejně jako zmiňovaný kaviár.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat pravý kaviár
Pravý kaviár jsou kuličky černé barvy, které mají asi 3 až 3,5 mm. Tyto kuličky se krásně třpytí, mají tenkou pevnou slupku, na dotyk jsou pružné a pyšní se plnou bohatou čerstvou chutí a krémovou texturou. Kaviár z jesetera ossetra je trochu menší. Kaviár sevruga je nejmenší a nejjemnější. Jikry se získávají z ryb těsně před třením. Zpočátku jsou zrnka kaviáru bílá, posléze tmavnou došeda až dočerna. Čím je kaviár tmavší, tím je slanější a zhoršuje se jeho kvalita.
Oblíbené jsou třeba jednohubky s lososem a kaviárem. Na party se hodí připravit vejce s kaviárem. Hosty tím určitě zaujmete.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kaviáru?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 15 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno 12. 6. 2024 08:35
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít levanduli v kuchyni: Dejte ji do provensálského koření, připravte sirup nebo ji využijte do pečení
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem