Tradiční hostina na Boží hod: Jak na kaštanovou polévku a křupavou kachnu?
25. 12. 2021 Vaření
Štědrý den, to je kapr, případně řízek, bramborový salát - a tečka! Na první svátek vánoční, na Boží hod, ale bývá zvykem servírovat drůbež. Nejběžnější je kachna nebo kuře, skvělá je ale také husa či dnes trochu opomíjená perlička. K tomu červené zelí a knedlík a chybět by neměla ani kaštanová polévka. Že nevíte, jak na to? Nevadí, poradíme vám!
Boží hod, slavnost zrození páně
Ačkoliv v našich končinách pod pojmem Vánoce chápeme především 24. prosinec - tedy Štědrý den - v liturgické tradici připadá vlastní oslava narození Ježíše Krista až na ráno poté - na Boží hod vánoční, který slavíme 25. prosince. Je to den odpočinku, rozjímání a času tráveného s rodinou. Součástí tradice koneckonců je i vycházka s těmi nejbližšími do kostela na božíhodovou mši. Pokud u vás doma nepatříte k věřícím, nevadí. Na procházku můžete stejně, zajděte se ale podívat na nějaký betlém. V minulosti totiž převlečení pastýři s ručně vyráběnými betlémy chodili od stavení ke stavení a vyprávěli příběh o tom, jak Ježíšek přišel na svět.
Mohlo by vás zajímat
Součástí oslav Božího hodu je samozřejmě i dobré jídlo. Zatímco Štědrý den v našich končinách patří smažené rybě a bramborovému salátu, na první svátek vánoční se k obědu tradičně chystá drůbež. Rozhodně neurazí ani obyčejné kuře, chcete-li si to ale udělat honosnější, zkuste perličku. Perlička se dříve v české kotlině jedla hodně, ale dnes je tak trochu zapomenutá. Tak zapomenutá, že v supermarketu ji bohužel neseženete a budete pro ni muset do specializovaného řeznictví. Stojí to ale za to - chuťově je perlička jemnější než kuře.
Mohlo by vás zajímat
Další možností je husa, ale té možná ještě máte dost ze svátku sv. Martina. Navíc je s ní docela dost práce a ruku na srdce - která hospodyňka chce po náročných přípravách Štědrého dne znovu zalézt na několik hodin k plotně? Jako ideální volba se tedy jeví pečená kachna. Poradíme vám, jak na ni, aby nebyla tučná, ba naopak, aby byla křupavá a šťavnatá. Zkuste to podle našeho video receptu:
Kaštanová polévka
V Česku je zvykem, že hlavnímu chodu předchází předkrm nebo ještě častěji polévka. Vývarem se nikdy nic nezkazí, chcete-li ale držet tradiční ráz božíhodového oběda, vyzkoušejte kaštanovou polévku. Jak na ni?
Co budeme potřebovat:
- 400 g již předvařených jedlých kaštanů
- 1,5 litru vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 200 ml smetany na vaření
- 3 lžíce másla
- 2 mrkve
- 2 menší cibule nebo šalotky
- sušený zázvor
- mletý muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánvi na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli/šalotku, přidáme rovněž nadrobno nakrájenou mrkev. Po cca 5 minutách přidáme většinu nakrájených kaštanů a zasypeme zázvorem. Promícháme a restujeme dalších 5 minut. Poté vše zalijeme vývarem. Přisypeme muškátový ořech, sůl a pepř a vaříme v nezakryté pánvi cca 30 minut. Poté odstavíme, polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu na zjemnění chuti i konzistence a můžeme podávat. Tip: Zbytek kaštanů opražíme na menší pánvičce a použijeme je na dozdobení polévky v talíři.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Vánoční bramborový salát: Zkuste jej třeba podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13