Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
10. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Hermelín svůj název získal podle podobnosti ušlechtilé plísně na povrchu s pláštěm králů. A jako král také vládne všem českým sýrům již dlouhá desetiletí, vlastně skoro celé století. Je to jedno z jídel, které je naše a na nějž jsme náležitě hrdí. Jeho původní "vynálezci" si nicméně nápad na sýr s plísní přivezli z Francie...
Přibyslavský camembert
Kdy a kde se objevil vláčný sýr potažený bílou plísní? První písemná zmínka o něm pochází z roku 1554 z Francie. Podle legendy jistá selka zapomněla na sýr uložený ve sklepě, a když jej náhodou objevila, byl plesnivý. Dopálená žena chtěla zničený sýr vyhodit, ale nejprve se rozhodla ho ochutnat - přeci jen, zbavovat se jen tak jídla si tehdy venkované rozhodně nemohli dovolit. Opravdu hodně ji překvapilo, že mírně zapáchající sýr byl uvnitř neskutečně vláčný a především chutný. Co je na tom pravdy, to dnes těžko soudit. Konkrétním jménem spojovaným s cílenou výrobou a prodejem plísňového sýra, je Marie la Fontaine Harel z Roiville, která jej proslavila koncem 18. století. Její dcera pak převzala rodinný podnik a populární pochutinu nazvala camembert podle nedalekého města.
Mohlo by vás zajímat
A právě z Francie se tento typ sýra dostal i do českých luhů a hájů - zvěsti o něm totiž domů přivezli ti, kteří během první světové války v zemi galského kohouta bojovali a měli to štěstí, že se vrátili živí a zdraví. Kdo konkrétně přivezl přesnou recepturu camembertu, to se také neví, jisté ale je, že mlékaře z Hesova u Přibyslavi zaujal nápad na plesnivý sýr natolik, že jej pod názvem "Přibyslavský camembert" začali roku 1923 sami vyrábět.
Mělo to ale dva háčky. Zaprvé byla značka "Camembert" chráněna patentem, zadruhé českým jazýčkům originální recept zas tolik nechutnal. A tak v Hesově přišli s vlastní recepturou, kdy se místo nepasterovaného mléka rozhodli používat to pasterované. Rovněž zapojili do výroby jiný druh plísně, který způsobuje specifickou, jakoby houbovou chuť. Až po druhé světové válce přišel jistý ing. Josef Hojdar s vlastním názvem pro nový druh plísňového sýra - pro podobnost jeho bílé pokrývky s královským pláštěm jej pojmenoval "Hermelín". Od roku 1946 je pak tento název patentován. A tak nějak se zrodil ten hermelín, který dnes milujeme a rádi jej jíme při každé možné příležitosti, ať už samotný, nakládaný, grilovaný nebo třeba smažený.
Mohlo by vás zajímat
Ale tím cesta hermelínu na pomyslný sýrový trůn neskončila. Onen titul "Král sýrů" je dnes totiž také oficiální značkou. To se stalo až po sametové revoluci, kdy mlékárenský závod v Hesově - firmu známější pod názvem Pribina - převzal francouzský sýrařský odborník Jean-Noël Bongrain. Právě on přišel s tím ušlechtilým jménem a od roku 1993 pod ním místní sýr prodává. Ve druhé polovině 90. let Bongrain koupil rovněž akcie pražské společnosti Laktos, pod kterou mimo jiné spadala Sedlčanská mlékárna.
Ta vznikla v 50. letech a proslavila se svým vlastním, Sedlčanským hermelínem. Právě v Sedlčanech v 60. letech zároveň jako první v Československu zavedli průmyslovou výrobu plísňového sýra na speciálních výrobních linkách dovezených ze zahraničí. V roce 2018 se ale výroba Sedlčanského hermelínu přesunula také do Hesova, a u Přibyslavi tedy skutečně existuje takové malé sýrové království.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Připravujete tento rok halloweenskou party? Máme pro vás dokonale strašidelné, ale jednoduché občerstvení
Dom Pérignon objevil bublinky, když mu v ruce vybouchla lahev se šampaňským vínem
Jak se vyrábí sýry s modrou či zelenou plísní uvnitř nebo s bílou plísní na povrchu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28