Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit
24. 4. 2021 Tipy a triky
Paprika je jako koření v mnoha receptech nepostradatelná. Jídlu dodává šmak i barvu a třeba guláš by bez ní snad ani nebyl gulášem. Nebo byl? Co dělat, když zjistíte, že vám červený prášek došel, jenže jste zrovna uprostřed přípravy večeře?
Nahrazujeme papriku
Může se to stát i těm nejzkušenějším kuchařům a kuchařkám - vaříte, vaříte a najednou zjistíte, že vám došlo právě to koření, které zrovna potřebujete. Pokud je tím kořením mletá paprika, nemusíte si zoufat! Pikantní červený prášek, který se typicky používá do guláše a gulášové polévky, ale skvělý je i k masu a využití najde také v mexické, balkánské, a dokocne i italské kuchyni, se dá relativně snadno nahradit jinými typy dochucovadel.
Mohlo by vás zajímat
První variantou je kajenský pepř, který pravděpodobně máte ve spíži. Pokud vám jde o jasně červenou barvu a pikantnost, pak je kajenský pepř jasná volba, ale pozor - je hodně ostrý, proto je potřeba být s ním opatrný. Raději dejte jen malou dávku a případně jídlo dochuťte nadvakrát. Další možností je chilli, nebo ještě lépe chilli prášek. To je kořenící směs, která kromě mletých pálivých červených papriček obsahuje ještě česnek, oregáno a kmín. Jako náhrada papriky bude nejlépe fungovat v receptech maďarské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Méně běžný už je Aleppský pepř, který je typický pro středomořskou kuchyni. Je nejen ostrý, ale také slaný, proto se s ním rovněž musí opatrně. Tip: Pokud jej smícháte se špetkou mletého kmínu, výraznou chuť Aleppa tím trochu zmírníte.
Jak dobarvit guláš?
A jak je to vlastně s tím gulášem? Jeho barvu, která je pro jednoho červená, zatímco pro druhého spíš nahnědlá, ale i chuť vedle papriky dělá především cibule. Pokud chystáte tuto v Česku populární omáčku a ke konci vaření máte pocit, že je guláš málo červený, určitě do něj nesypte papriku jen tak; mohla by vám totiž zhořknout. Raději si na pánvičce rozpalte olej nebo máslo, na tuku osmahněte cibulku dohněda a tu pak přidejte do omáčky. Dávejte si ale pozor, abyste ji nespálili.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vám paprika neschází, mužete jí cibuli na pánvičce zaprášit, a tak dosáhnete dokonalé gulášové barvy. Další variantou je přidat do guláše lžíci rajčatového protlaku navíc nebo do něj přilít trochu rajčatového džusu. Pozor ale, aby vám omáčka po přidání těchto přísad nežřídla.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Okurky a papriky jako nedostupný luxus: Čím nahradit drahou zeleninu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13