Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
30. 5. 2021 Vaření
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného masa - a za několik minut už si pochutnávat na šťavnaté dobrotě v prostředí sluncem zalité zahrady, to je zkrátka letní sen. Aby se vyplnil, naučte se, jaké konkrétní druhy masa se na grilování hodí i to, jakým způsobem správně připravit krkovici a jakým klobásky nebo kuře.
Na grilu záleží
Typ grilu, který používáte, částečně určuje, jaké maso na něm můžete dělat. Lépe řečeno; jakékoliv maso můžete dělat na jakémkoliv grilu, ale může se stát, že maso se bude dělat dlouho, nebo jej naopak sundáte z mřížky vysušené či tvrdé jako podešev. Základní gril bez poklice je vhodný pro přímou metodu grilování, která je určena masům a surovinám, jimž stačí 30 minut. Týká se to steaků, burgerů, párků a grilovacích klobás, kotlet. Naopak grily s poklicí jsou skvělé na nepřímou metodu grilování, kdy na maso působí teplo ze dvou zdrojů. Tato metoda je ideální pro to, co vyžaduje dlouhou dobu přípravy, tedy velké kusy masa, celé kuře, žebra, kýtu, koleno a tak dále.
Mohlo by vás zajímat
Burgery jako z Ameriky
Ačkoliv u nás je na grilu tradičnější flákota, v USA, odkud grilování známe, by se grilovačka neobešla bez hamburgerů. Chcete si je také udělat? Můžete, ale použijte mleté maso ze dvou různých druhů, z nichž jeden bude výrazně tučný. Jinak by vaše karbanátky byly nepoživatelné. Chcete grilovat špízy? Jednotlivé kousky masa prokládejte silnějšími plátky slaniny a nezapomeňte na cibuli.
Mohlo by vás zajímat
Jak je to s kuřecím? Dietní maso má tendenci se vysušovat, zároveň ale patří k hodně populárním druhům. Vhodné na grilování jsou stehenní řízky, protože na stehnech má kuře nejšťavnatější masíčko. Podle webu Ogrilovani.cz byste kuřecí prsa měli grilovat vždy s kůží, která zmírní riziko vysušení. Skvělé jsou i paličky nebo kuřecí křídla. Obecně platí, že drůbeží maso potřebuje naložit. Skvělý je jogurt s bylinkami, který maso zvláční, zmiňovaná křidýlka jdou zase dobře dokupy s různými pikantními marinádami. Nezpomeňte ale, že marinádu je do masa potřeba dobře vmasírovat a před grilováním ji z masa osušit.
Pašík v ohni
Po vepřových kotletách a krkovici saháme při přípravě na grilovačku nejčastěji. Krkovice je druh výrazně prorostlého masa, takže je to logické, i tak ale před tepelnou úpravou snese olejovou marinádu. Co se týče kotlet, měly by být asi 2,5 centimetru tlusté a ideální je grilovat je i s kostí. Web Ogrilovani.cz radí zkusit vepřový bůček, který je naprosto dokonalý, leč poněkud kaloricky náročný. Je to lahůdka, ale pěkně tučná lahůdka. Co se týče žeber, ta je vždy potřeba naložit do marinády, aby byla šťavnatá; dobře se k nim hodí med a další sladkoslané sosy. Zkusit můžete určitě i vepřové koleno, pokud jej máte rádi, ale připravte se, že se griluje dlouho, pomalu a při nízkých teplotách. Možná vyjde lépe udělat si z něj tradiční ovar.
Mohlo by vás zajímat
Královské steaky
Hovězí maso je samozřejmě lahůdkou a steaky jsou na gril nejlepší. Nejlepší je vysoký roštěnec. Rib eye steak totiž obsahuje tukovou část, která mu dodá šťavnatost. Svíčková je skvělá na roastbeef, ale pozor, chce to cvik, protože hotový roastbeef musí být uprostřed krásně růžový a nesmí se "předělat". Nízký roštěnec je také možné použít na steaky, je to ale libové maso, proto na gril spíše nedoporučujeme. Skvělá je naopak hovězí veverka. Pokud byste si chtěli udělat flank steak, i to jde na grilu dobře, ale musí se s ním opatrně, protože pupek mívá tendenci tvrdnout.
Mohlo by vás zajímat
Při přípravě steaku je nesmírně důležitá také teplota a především doba. Teplota grilu by měla být mezi 170 a 230°C. Pokud chcete rare steak, dělejte jej 8 minut a v polovině času jednou otočte. Medium chce 10 minut, well done až 14 minut.
Speciality šéfkuchaře
Pokud jde o ryby, platí pro ně totéž, co pro jiná masa - čím tučnější, tím lepší. Proto se na gril hodí losos nebo tuňák. Grilovní pstruzi jsou skvělí, ale je třeba dělat je krátce a potírat je při tom olejem nebo rozpuštěným máslem. Zároveň musí být ryby čerstvé. Chystáte-li se grilovat zveřinu, naložte ji před tepelnou úpravou do mléka, podmáslí, piva nebo vína, aby zkřehla. Jehněčí maso je především finančně méně dostupné, ale velmi tučné, takže na grilování ideální. Podobně je to i s telecím, které se nejlépe griluje v podobě steaků. Nechte si je naporcovat už v řeznictví a ušetříte si práci.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
Jak naložit maso před grilováním, aby bylo křehké a šťavnaté. Máme pro vás osvědčené tipy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13