Jak připravit kávu jako z kavárny? Vyzkoušejte french press
9. 6. 2021 Tipy a triky
Připravte si lahodnou kávu jako z kavárny, a to i bez použití drahých přístrojů. Stačit vám k tomu budou čerstvě namletá zrna, french press a horká voda. S naším postupem si už za pár minut vychutnáte svůj oblíbený šálek kávy.
Kde se vzal french press
První zmínky o french pressu sahají až do poloviny 19. století, největší boom ale tento šikovný pomocník zažil v 60. letech ve Francii. Jedná se o konvičku ze skla či plastu, která je vybavena pístem a filtrem. Stačí do ní nasypat namletou kávu, zalít horkou vodou, pístem oddělit od sedliny a můžete servírovat.
Káva si zachová svou chuť a aroma
Nejen snadná a rychlá příprava, ale také vynikající chuť kávy jsou důvodem, proč se french press zabydlel v mnoha domácnostech. Kovovým sítkem, na rozdíl od papírového filtru, proniknou i oleje a mikročástečky sedliny, díky čemuž si výsledný nápoj zachová výraznou kávovou chuť i aroma.
Jakou kávu použít na přípravu ve french pressu
Ideální chuti docílíte použitím 100% arabiky, která je v porovnání s robustou ovocnější (neboli kyselejší). Perfektně vynikne v alternativním způsobu přípravy, jako je french press nebo filtr. Nejlépe uděláte, pokud si arabiku pořídíte ve specializovaném obchodě nebo ve své oblíbené kavárně či pražírně.
Namletá zrna připomínají cukr krystal
Káva chutná nejlépe čerstvě namletá, v tomto případě na konzistenci cukru krystal. Hrubší mletí by způsobilo příliš vodovou chuť, jemnější naopak hořkost, nemluvě o tom, že byste měli šálek plný lógru. Pokud nevlastníte kávomlýnek, nechte si zrna namlít přímo v obchodě – stačí říct, že je to „na french press“, a obsluha už si bude vědět rady.
Horká, nikdy ne vroucí voda
Namletou kávu nikdy nezalévejte vařící vodou, jinak zničíte cenné oleje a drobné aromatické částečky, což se podepíše na výsledné chuti nápoje. Uvařenou vodu nechte alespoň půl minuty odstát, aby její teplota klesla na požadovaných 93–94 °C. Následné louhování dá vyniknout plné chuti a krémové struktuře kávy.
Postup přípravy kávy ve french pressu
French press nejprve vypláchněte horkou vodou a následně do něj vsypte namletou kávu (zhruba 80 g na 1 l). Pomalu ji zalijte horkou vodou a zamíchejte. Po třech minutách směs opět zamíchejte a počkejte ještě minutu, než si káva sedne. Po celkem čtyřech minutách stlačte filtr a kávu nalijte do šálku. Příliš dlouhé louhování kávě nesvědčí, proto ji po stlačení sítka nenechávejte ve french pressu dále extrahovat, jinak získá nepříjemně hořkou chuť.
Pořiďte si šikovného pomocníka pro domácí přípravu kávy i vy. Prohlédněte si širokou nabídku french pressů na Heurece. Nejen že si produkty můžete jednoduše srovnat podle oblíbenosti a ceny, ale navíc máte k dispozici nespočet uživatelských recenzí, které vám usnadní výběr.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě černé kávy: Poradíme, jak si vychutnat oblíbený nápoj
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13