Zmrzliny, jak je (ne)znáte: Už jste měli klobásovou, tvarůžkovou nebo uzenou?
16. 6. 2021 Vaření
Čekají nás horké dny a tak je fajn něčím se zchladit. Zmrzlina je značka ideál. Ale jakou si vybrat? Možná patříte mezi většinu, která nedá dopustit na vanilkovou, pokud ale rádi experimentujete, přečtěte si, jaké jiné příchutě jsou ještě k dispozici. Některé vám možná vyrazí dech...
Ledová historie
Traduje se, že počátky zmrzliny coby sněhu ochuceného medem spadají do dob vládnutí Alexandra Velikého. Ale i římský císař Nero Claudius Caesar (54 - 86 n. l.) často posílal běžce do hor pro sníh, který pak ochucoval ovocem a šťávami. O více než tisíc let později se Marco Polo vrátil z Dálného východu do Itálie s receptem, který se velmi podobal tomu, čemu se dnes říká sorbet. Podle International Dairy Food Association historici odhadují, že se tento recept vyvinul ve zmrzlinu někdy v 16. století. Cream Ice, neboli krémový led, jak se zmrzlina nazývala, se pravidelně objevovala na stole Karla I. v 17. století. Ve Francii se s podobnými mraženými dezerty seznámila Kateřina Medicejská v roce 1553, když se stala manželkou francouzského krále Jindřicha II. Ale to všechno byla stále záležitost „horních vrstev“. Teprve v roce 1660 byla zmrzlina zpřístupněna veřejnosti, když Sicilián Procopio představil svůj originální recept na chladivou dobrotu ze smíchaného mléka, smetany, másla a vajec v první pařížské kavárně Café Procope.
Mohlo by vás zajímat
Recepty na ochucenou zmrzlinu vznikaly přibližně ve stejné době v různých zemích světa, od Anglie přes Čínu až po Ameriku. Jak ve své knize Cool: The Story of Ice Cream popisuje Marilyn Powell, v roce 1768 vyšla dokonce kuchařka L'Art de Bien Faire les Glaces d'Office, která byla zaměřená jenom na ochucené ledy a zmrzlinu. Ovšem do nějakého masového zmrzlinového hodování bylo stále daleko. Až do roku 1800 zůstávala zmrzlina stále spíše vzácným a exotickým dezertem, na kterém si pochutnávala především smetánka. To se ale změnilo právě po roce 1800, kdy v Americe vzniklo samostatné průmyslové odvětví zabývající se výrobou téhle mražené lahůdky. Ačkoliv na celém světě stále vedou tři nejoblíbenější příchutě, kterými jsou vanilková, čokoládová a jahodová, druhů zmrzlin jsou tisíce a některé jsou přinejmenším zvláštní.
Čabajková, tvarůžková nebo rajčatová
Loštická kavárna U lišky Bystroušky nabízí od roku 2016 tvarůžkovou zmrzlinu, která je vyrobena z tvarohového základu a pikantní sýr v ní má třetinový podíl. Chutná překvapivě dobře a stala se tamním hitem. Ještě úspěšnější a dnes už celorepublikově slavná je zmrzlinárna, jež bývala dříve ve Stráži pod Ralskem a nyní je v Mimoni. Zmrzlinárna Ralsko - výroba zmrzliny Ivana Jablonovská nabízí v sezóně více než sto druhů zmrzlin a mezi nimi třeba pivní, batátovou, koprovou, křenovou, chlebovou, čabajkovou nebo zmrzlinu s všeříkajícím názvem „já nevím“. Pokud jste si právě řekli „Ježíšmarjá!“, tak i tu tam mají. Pražská zmrzlinárna Angelato má pro změnu v nabídce zmrzlinu parmazánovou, dýňovou nebo rýžovou, v Puro Gelato můžete zkusit okurkový sorbet, v brněnském Božském kopečku mívají sezónně třeba rajčatovou. Ale to je pořád ještě „čajíček“. Chcete-li se skutečně odvázat, musíte za zmrzkou trochu dál…
Koňské maso i uzená makrela
V tokijském krytém zábavním parku Namja Town nabízejí podle portálu Mentalfloss.com zmrzliny, kde mezi příchutěmi nechybí syrové koňské maso, kravský jazyk nebo chobotnice. Časopis Forbes zase dokládá, že restaurace Apvalaus Stalo Klubas v jižní Litvě vyrábí zmrzlinu z uzených makrel. Newyorská restaurace OddFellows pro změnu dělá zmrzlinu s příchutí Foie Gras, tedy kachních jater. Jak vidíte, možnosti jsou značné. Zkusíte se odvázat a vyrazíte aspoň na tvarůžkovou či sýrovou? Anebo raději zůstanete u své oblíbené klasiky?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nahradit smetanu? Zvládnete to i bez ní. Prozradíme vám několik možností
Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě
Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13