Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
7. 7. 2021 Životní styl
Cuketa je zdravá letní zelenina, která se podobá okurce nejen vzhledem, ale také co do množství vody i vitamínů. Má oproti ní ovšem řadu výhod; třeba tu, že jde skvěle využít syrová i vařená. Poradíme vám, jak v obchodě nebo na trhu vybrat opravdu dobrý kus - a jak ho pak doma správně skladovat a zpracovat.
Jak vybrat dobrou cuketu?
Cukety a okurky jsou skoro jako sestry. Vzhledově jsou si podobné, jejich sezóna je v létě, jsou z 90 % tvořeny vodou a jsou plné vitamínů a minerálů. Rozdíl je v tom, že zatímco okurky jíme hlavně syrové, cukety většinou tepelně upravujeme. To je ale jen zažitý stereotyp; i cukety jsou ve studené kuchyni naprosto skvělé! Ale aby to tak bylo, potřebujete mít kvalitní zeleninu. Ať už cukety pěstujete a chystáte se sklízet jejich výživné plody, nebo vybíráte vhodné kusy v obchodě či na trhu, určitě vás zajímá, jak se pozná, že bude zboží dobré. V syrovém stavu jsou podle knihy Zelenina na zahrádce a balkoně nejlepší menší, maximálně středně velké plody o délce do 25 cm. Je to proto, že obsahují minimum masy s ještě nevyvinutými semínky, a zároveň si dužina udržuje křehkost. Mladým a kvalitním cuketám ani nemusíte loupat slupku. To je víc než dobře, protože právě slupka cuket obsahuje nejvíce živin a také vlákniny. Naopak u starších a přezrálých cuket slupku určitě oloupejte, bývá totiž gumová až tvrdá, v každém případě nepoživatelná.
Mohlo by vás zajímat
Syrové cukety v kuchyni
Pokud si domů v tašce nebo v košíku nesete tenkou, mladou, hezky zelenou a lesklou cuketu, máte vyhráno. Pozor ale, abyste dobrý kus zeleniny nezkazili špatným skladováním! Cukety byste měli přechovávat ve dvířkách lednice nebo v horních patrech, tedy v teplejších částech spotřebiče. Teploty na nule a nižší mohou cuketu zničit. Jediné, co pak při zpracování musíte z plodu odkrojit, je tvrdá stopka, jinak je cuketa celá jedlá. A co s ní dál?
Cuketu nejčastěji zapékáme plněnou rajčatovou nebo i masovou směsí a posypanou sýrem, případně ji přidáváme do omáček. Dělá se také cuketová polévka, cuketové placky podobné bramborákům a dnes už jsou poměrně známé i různé moučníky z cukety. O teplých cuketových receptech si ale řekneme jindy. Dnes vám poradíme, jak zakomponovat do jídla cuketu syrovou, protože taková má nejvíce živin. Cukety nemají moc vlastní chuti, proto je nutné je okořenit. Nejlépe si notují s česnekem, ale jistě se dá využít také chilli. V salátu bude syrová cuketa křupavým zpestřením, které perfektně doladí zálivka z bylinkového oleje. Cuketa a sýt cottage společně tvoří dietní a zdravu svačinu. Zeleninu můžete nakrájet na kolečka a proložit jí také sendviče - podobně, jako to děláme s okurkou. Mladá cuketa ale - na rozdíl od okurky - zůstane i na delším výletě křehká a svěží a sendviče nerozmáčí.
Opravdovou lahůdkou jsou pak nakládané cukety. Zeleninu stačí omýt a nakrájet a nechat hodinu stát ve větším hrnci v osolené vodě spolu s oloupanou a nakrájenou cibulí. Po hodině vodu slijeme a zeleninu i s cibulí nadávkujeme do zavařovacích sklenic. Nálev vyrobíme z vinného octa, hořčičného semínka, cukru a celého pepře. Kdo má rád pikantní variace, může přidat chilli. Milovníci exotiky zas ať zkusí lžičku kurkumy. Nálev provaříme, odstavíme, zalijeme cukety, zavíčkujeme, důsledně uzavřeme a zavaříme tak, jak jsme zvyklí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak začlenit syrovátku do našeho jídelníčku? Zdravá potravina vzniká při výrobě sýra a hodí se do smoothie i pečiva
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49