Naprosto dokonalé sladké dobroty s borůvkami: Zkuste nepečený dort nebo tiramisu!
12. 7. 2021 Vaření
Tak už jste na nich byli? Nepropásněte příležitost vyrazit do lesa s plecháčkem na sběr borůvek! Jejich sezóna se právě rozjíždí a většinou není těžké je najít. V české kuchyni borůvky slouží především pro výrobu moučníků. Vybrali jsme ty nejlepší výtvory našich autorů receptů, abyste se mohli inspirovat. Nám se při psaní tohoto článku doslova sbíhaly sliny!
Borůvkové dorty a koláče
Každý, kdo někdy vyrazil do lesa na borůvky, asi zná to svůdné mámení, kdy polovinu nasbíraných bobulek z plechového hrníčku sní, ještě než je donese domů. Co na tom, že má pak člověk modrou pusu, zuby i jazyk! Borůvky jsou nesmírně zdravé, plné vitamínů, důležitých antioxidantů a minerálů. Jsou sladké, dietní a skvěle ze nich pečou moučníky. Ale někdy nemusíte ani tu troubu zapínat, aby byl výsledek skvělý! Pokud fandíte nepečeným dobrotám, zkuste tento borůvkovo-jahodový dort. Je úžasný!
Chcete-li pohostit celiaka, vrhněte se na borůvkové řezy bez lepku. Rozdíl v chuti nepoznáte!
Knedlíkovým typům rozhodně doporučujeme naplnit borůvkami tvarohové knedle. Toto typicky letní sladké jídlo milují děti i dospělí. Poslouží jako oběd, ale také jako dezert.
Snídaně na modro
Pokud jste si vy nebo vaši potomci zamilovali muffiny, patrně je děláte buď s kousky čokolády, anebo s borůvkami. Pro jejich sladkou chuť jsou právě borůvky do muffinů nejlepší, navíc jim dodávají vláčnost a svěžest. Pokud neznáte, určitě vyzkoušejte!
Trochu zdravější, ale o nic méně dobré jsou pak špaldové palačinky s kakaem, tvarohem a borůvkami.
Letní osvěžení
Horké letní počasí kromě úrody borůvek (a samozřejmě i jiného ovoce) přináší také sucho v ústech a někdy nevítanou bolest hlavy. Slunce a vysoké teploty, to si prostě žádá pořádné osvěžení! Dopřejte si ho díky božímu a jednoduchému borůvkovému smoothie.
Tradiční italské tiramisu je dalším typem nepečeného receptu, které navíc umí ochladit. Zkuste klasickou verzi ozvláštnit právě borůvkami a uvidíte, jak si pochutnáte.
Borůvky můžete také rozvařit s trochou cukru na lahodnou omáčku. Ta se pak dá použít jak na přelití ovocných knedlíků, tak třeba i na zmrzlinu (samozřejmě až poté, co trochu vychladne). My doporučujeme vyrobit k ní skvělou limetkovou panna cottu.
Tak co? Vybrali jste si? Věříme, že ano a přejeme dobrou chuť!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den sbírání borůvek
Kamčatská borůvka je nenáročná na pěstování. Poradíme, jak na to
Krémy z tvarohu, jogurtu a kysané smetany: Mají svěží chuť a v kombinaci s ovocem patří neodmyslitelně k létu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Časté chyby při přípravě nepečených dortů: Může za to špatně připravená želatina a rozmočený korpus
Nepečené dorty pro začátečníky se připravují s piškotovým nebo sušenkovým korpusem, smetanovou směsí a ovocem