Recepty ze zelených fazolek: Zkuste je podle Marcela Ihnačáka nebo zapečené se strouhankou
11. 7. 2021 Vaření
Zelené fazolové lusky jsou delikátní zelenina. Pokud jste si je zatím moc neoblíbili, dnes vám dáme šanci to změnit. Představíme vám tři recepty, z nichž si vybere každý podle své chuti! A jeden je lepší než druhý, za to ručíme!
Proč jíst fazolky?
Důvodů je vskutku mnoho. Fazolky patří mezi dietní a zdravou zeleninu, ve 100 gramech obsahují jen 115 kJ, ale zato mají hodně vlákniny, vitaminů a minerálů. Zelené fazolové lusky jsou podle magazínu Vím, co jím bohaté na vitamíny C, A a K, z minerálních látek pak obsahují železo, vápník, hořčík, draslík a mangan. Jejich konzumace prospívá diabetikům, těm, kteří potřebují zhubnout a všem, kteří se chtějí stravovat zdravě. Ale nejen to. V oblibě je mají i špičkoví šéfkuchaři a gurmáni. Fazolky jsou totiž také mimořádně lahodné. Mnozí lidé je odmítají, protože je mylně zařazují do škatulky luštěnin. Ovšem tam zelené fazolky nepatří, jde skutečně o zeleninu, navíc velmi jednoduchou na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Jak je připravit
U fazolek si musíte dát pozor jen na dvě věci: je potřeba je nejdříve zbavit případných dřevnatých tuhých částí a stopek, a pak je tepelně upravit. Dlouhé vaření jim přitom neprospívá, stačí je jen krátce blanšírovat, tedy povařit ve vroucí osolené vodě, přibližně 5 minut. Pak už je hned můžete konzumovat, třeba na způsob chřestu se strouhankou, šunkou či holandskou omáčkou, anebo lze takto krátce předvařené fazolky dál upravovat. Nejjednodušší je opéct je jako přílohu k masu.
Mohlo by vás zajímat
Fazolky se slaninou podle Marcela Ihnačáka
Slavný slovenský michelinský šéfkuchař Marcel Ihnačák ve své knize Zelenina, moje láska popisuje přípravu kuřecích prsou s brynzou doplněných opečenými fazolkami. Tahle příloha se ovšem hodí k jakémukoliv masu v minutkové úpravě, klidně ji lze servírovat také k pečenému kuřeti nebo k mnoha grilovaným dobrotám z masa. Jak na to? Očištěné fazolky vařte v osolené vodě 5 minut, pak je sceďte a nechte řádně okapat. Poté je opečte v pánvi na trošce olivového oleje, osolte, opepřete a dochuťte chilli papričkou. Jinou, taky dobrou, variantou je opéct v pánvi nakrájenou anglickou slaninu a k ní pak přihodit předem uvařené fazolky. Anebo zkuste fazolky jako hlavní pokrm!
Mohlo by vás zajímat
Zapečené se strouhankou
Jak už jsme uvedli výše, fazolky se dají dobře připravit na způsob chřestu, tedy uvařené a posypané opraženou strouhankou. Tenhle recept jde ale ještě o krok dál. Fazolky se hezky obalí v opečené strouhance a následně se zapečou s vajíčky. Výsledkem je šťavnaté, velmi syté jídlo, ke kterému ani nepotřebujete přílohu. Jak na to? Potřebujete 600 g čerstvých zelených fazolek, dále 50 g strouhanky, máslo na osmažení a 4 vejce na zapečení. Fazolky očistěte a vařte ve vroucí osolené vodě 4 minutky. Poté je sceďte a nechte okapat. Na másle opražte strouhanku do zlatohněda a smíchejte ji s fazolkami. Směs promíchejte opravdu důkladně, aby strouhanka fazolky co nejvíce a ze všech stran obalila. Poté fazolky se strouhankou vsypte do vhodného pekáče a zalijte rozšlehanými osolenými vajíčky. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 190°C. Podávejte klidně jen tak se zeleninovým salátem, anebo dejte k fazolkám ještě jako přílohu uvařené brambory.
Fazolky na smetaně
Receptů na fazolky na smetaně je více, my vám představíme náš nejoblíbenější. Jak na to? Fazolky (asi půl kila) nejdříve uvařte ve slané vodě a sceďte. Vodu ale nevylévejte. Nechte ji vychladnout a dejte bokem. Pak v pánvi na 30 g másla zpěňte lžíci hladké mouky a osmažte dozlatova. Zalijete 150 ml vývaru z fazolek, dobře prošlehejte a za stálého míchání provařte asi 5 minut. Pak přilijte 100 až 150 ml smetany, přidejte uvařené fazolky a opět krátce povařte. Fazolkovou omáčku podávejte s vařeným vejcem a vařenými bramborami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejslavnější steakové omáčky světa: Ochutnejte pepřovou klasiku i argentinskou chimichurri
Jak uvařit fazolové lusky. Recepty na skvělé omáčky, saláty a zapékanou zeleninu
Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28