Meloun jako super potravina: Posiluje imunitu, chrání kůži a pomáhá hubnout!
13. 7. 2021 Životní styl
Máte raději ovoce, nebo zeleninu? V případě melounu se nemusíte rozhodovat, patří totiž do obou skupin! Je příjemně sladký, přitom nízkokalorický, a ještě k tomu může vaše tělo zásobit cennými vitamíny a tím pádem vylepšit vaše zdraví. To už stojí za ochutnání, nemyslíte?
Co to vlastně je?
Podobně jako se mnozí přou, zda bylo dříve vejce či slepice, stejně tak se odborníci nemohou dohodnout, zda je meloun ovoce, nebo zelenina. Splňuje totiž parametry obou skupin. Podle botaniků patří mezi ovoce každá rostlina nebo dřevina, která má semena v dužnatém plodu. To je přesně případ melounu. Ale zároveň platí, že meloun je z čeledi tykvovitých, což je druh plodové zeleniny. Máte v tom hokej? Není divu. Vychází to totiž tak půl na půl. Přesto se podle portálu Vegetarian.cz meloun řadí mezi zeleninu. Melounů známe víc druhů. Dnes se zaměříme na ten nejoblíbenější, zvenku zelený, uvnitř červený, s černými semínky.
Mohlo by vás zajímat
Koule plná vitamínů
Víte, co je hlavní složkou vodního melounu? Asi není velkým překvapením, že je to, jak už z logiky názvu vyplývá, právě voda. Vodní meloun jí obsahuje až 92 %. Zároveň je tato zelenina bohatá na vlákninu a zanedbatelný není ani obsah vitamínů a minerálů. Meloun je podle portálu Healthline.com dobrým zdrojem vitamínů C, B a A, dále obsahuje draslík, sodík, hořčík a cenné karotenoidy, včetně beta-karotenu a lykopenu. Díky této pestré směsi má vodní meloun celou řadu zdraví prospěšných účinků. Pojďte se s námi podívat, které to jsou.
Posilovač imunity
Jak uvádí web Bezpecnostpotravin.cz, lykopen je červené rostlinné barvivo a zároveň silný antioxidant, který chrání naše buňky, tkáně a orgány, působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a celkově posiluje imunitu. Navíc, kombinace lykopenu a vitamínu C má protizánětlivé účinky, působí dobře na zdraví cév, a dokonce prospívá zdraví mozku a pomáhá oddálit nástup a rozvoj Alzheimerovy choroby. Meloun také obsahuje citrulin, což je aminokyselina, která může zvyšovat hladinu oxidu dusnatého v těle a ten zase pomáhá rozšiřovat cévy a tím pádem i snižovat krevní tlak.
Mohlo by vás zajímat
Prostředek hubnutí
Milujete sladkosti, a právě to vám kazí cestu k vysněné štíhlé linii? Dejte si místo oplatek meloun! Podle webu Kaloricketabulky.cz má vodní meloun ve 100 g jen 118 kJ, tudíž si k svačince klidně můžete dopřát čtvrt kila i víc. Jak zmiňuje portál Health.com, podle studie ze Státní univerzity v San Diegu z roku 2019 může meloun skvěle přispět ke zdravé regulaci tělesné hmotnosti, pokud se konzumuje místo zpracovaných sladkých svačinek. Studie se zabývala pocitem sytosti a změnami hmotnosti u dospělých s nadváhou a obezitou. Výzkumníci během měsíčního pozorování a měření zjistili, že meloun poskytuje větší pocit sytosti než sušenky a přispívá k hubnutí i ozdravení organismu. Účastníkům studie, kteří dvakrát denně jedli k svačině meloun, se nejen zmenšil objem pasu a boků, ale také se jim zlepšil krevní tlak a stav antioxidantů a krevních tuků.
Mohlo by vás zajímat
Ochranář kůže
Jak už jsme psali, meloun obsahuje vitamíny A a C, které podporují zdravou pokožku, a zároveň červené barvivo lykopen, jež chrání pleť před poškozením slunečním zářením (podobně jako například rajče). Samozřejmě to nefunguje jednorázově; aby se efekt ochrany projevil, je potřeba jíst melou pravidelně. V létě se to vyplatí i z jiných důvodů. Meloun totiž patří mezi potraviny, které ochlazují, a zároveň našemu organizmu dodávají hydrataci. A jak si tuhle ovocno-zeleninovou dobrotu nejlépe užít?
Mohlo by vás zajímat
Meloun v kuchyni
Samozřejmě, že nejsnazší je jej vychladit, nakrájet a jíst jen tak čerstvý. Ale možností je víc. Meloun můžete například zkombinovat se zmrzlinou, nebo jej rozmixovat do limonády, případně použít jako součást ovocného salátu. Zkrátka je to jen na vás, jak si jej užijete. Každopádně neváhejte, nejlepší sezónu má meloun právě teď.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rajčatová bitva či lyžování na melounech: Poznejte nejšílenější festivaly jídla na světě!
Horko k padnutí? Zkuste potraviny, které podle tradiční čínské medicíny ochladí tělo
Elixír zdraví: Dejte si borůvky! Posílíte svoji imunitu a možná i omládnete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12