Dokonalá letní zelenina téměř bez kalorií: Salátové okurky pomáhají při hubnutí a zlepšují stav pleti
26. 7. 2021 Životní styl
Salátová okurka je ideálním osvěžením pro letní dny. Obsahuje totiž hodně vody, tak vás v parných dnech parádně osvěží. Kromě toho ale může její konzumace také prospět vašemu zažívání i pleti. Co všechno ještě okurka dokáže?
Kterou do salátů a kterou do octa?
Okurka, kterou nejčastěji seženete v obchodech, známá také jako okurka hadovka, je ve skutečnosti druhem okurky seté. Vedle ní existují ještě malé okurky nakládačky. Okurky hadovky jsou dlouhé, tenčí a hladké na povrhu. Měří i přes 30 cm a jejich velkou výhodou je, že obvykle nehořknou. Pokud ale narazíte na okurku, která hořká je, nejezte ji. Může se to stát zejména u podmácku pěstovaných okurek, u nichž někdy příliš stoupne množství cucurbitacinů, což jsou látky, které sice mohou našemu tělu prospět, ale jen v malém množství. Podobně je třeba dávat si pozor na hořkost u cuket.
Mohlo by vás zajímat
Prospívá diabetikům
Předností okurek je nízký obsah kalorií. Díky tomu je vhodné je zařadit do jídelníčku při redukčních dietách. Je to i proto, že vás rychle zasytí. Kromě toho urychlují metabolismus a díky množství vlákniny pročišťují střeva. Podle serveru Verywellfit.com je ve 100 g okurek jen 16 kcal, 0,2 g tuku, 0,6 g vlákniny a jen 2 g sacharidů. Pyšnit se mohou i nízkým glykemickým indexem, jen 15,2. Diabetikům proto pomáhá konzumace okurek lépe udržovat správnou hladinu cukru v krvi.
Mohlo by vás zajímat
Vitaminy a minerály
Vzhledem k vysokému obsahu vody, který se blíží 90 %, neobsahují okurky tolik živin jako jiné druhy zeleniny. Přesto je v nich nezanedbatelné množství vitaminů C, B1, B2, B5 a B6, jak uvádí server Healthbenefitstimes.com. Nejvíc vynikají množstvím vitaminu K, který ovlivňuje zdraví kostí a srážlivost krve. Ve 100 g okurek je až 16 % doporučené denní dávky "káčka". Nezanedbatelný je taky obsah minerálních látek, z nichž jsou zastoupeny hlavně hořčík a draslík. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak, hořčík zase ulevuje při křečích. Okurky jsou také bohaté na vlákninu a v kombinaci s vysokým obsahem vody tak jejich konzumace pomáhá vyplavovat z těla toxiny a nepřímo zlepšuje fungování ledvin. Okurku je ale třeba jíst ihned po nakrájení, neboť pak rychle ztrácí hodně ze svých živin.
Pomáhá taky zvenčí
Prospěšných vlastností okurek je možné využívat zevnitř i zvenku. Díky vysokému obsahu vody okurky prospívají pleti, projasňují ji a omlazují. Výtažky z okurek proto bývají běžnou součástí pleťových masek a krémů. Prodává se i okurkový olej, jenž regeneruje kožní buňky, chrání pleť před vráskami a zklidňuje zarudlou pokožku. Unavené pleti prospěje samotná okurka nakrájená na kolečka nebo ostrouhaná slupka. Stačí je jen přiložit na pleť. Pozitivní vliv má okurka i na vlasy. Hydratuje je, zpevňuje a zpomaluje jejich vypadávání. Okurku rozmixujte na šťávu a naneste ji na vlasy. Pročísněte a po chvíli spláchněte. Oceníte je i tehdy, když se v létě spálíte na sluníčku, neboť okurky pleť příjemně zchladí.
Do salátů i do limonády
Kromě toho, že je okurka dobrá sama o sobě, je vynikající ingrediencí do salátů. Patří do řeckého salátu a je neodmyslitelnou součástí řeckého tzatziki s jogurtem. Připravit z ní můžete i polévky, třeba bulharský tarator jehož součástí je rovněž jogurt a česnek, ale i kopr. Pokud ale okurku po nastrouhání nasolíte, pustí vodu. Tu je pak třeba před další úpravou slít. Z okurek připravíte i vynikající smoothie. Dobrou kombinaci vytváří třeba s ananasem, banánem a špenátem. Osvěžující je i okurková limonáda. Vyrobíte ji snadno. Okurku rozmixujte s citronovou šťávou, třtinovým cukrem a mátou. Vzniklou směs přelijte do sklenic a zalijte perlivou vodou. Možná vás překvapí, že okurky lze i tepelně upravit. Použít je můžete všude tam, kam byste dali cukety.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky
Okurky máme rádi pro jejich křupavost a dietetické vlastnosti. Kromě salátů a kvašáků jsou vhodné i na pleťovou masku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12