12 nejlepších řízků: Prezidentský, smetanový farářský nebo obrácený z bůčku vás nadchnou!
15. 9. 2021 Vaření
Šťavnaté maso, křupavý nebo naopak měkoučký lahodný obal, k tomu pár brambor nebo bramborový salát… Kdo by odolal? Jestli stejně jako my také milujete řízky, připravili jsme pro vás dvanáct těch nejoblíbenějších z našeho webu. Vyberte si podle své chuti!
Klasika, která nezklame
Co znamená trojobal, se kdysi děti učily už na základní škole. Hladká mouka, vejce a strouhanka patří mezi dokonalé kombinace. Když navíc zvolíte pro řízek správně šťavnaté maso, skoro nemůžete udělat chybu. A které maso se pro řízek nejlépe hodí? Mezi všemi asi vévodí vepřová krkovička, která je prorostlá tukem, díky kterému je řízek velmi šťavnatý. Na druhé straně jsou ale lidé, kterým právě tukové části v mase vadí. Dobrou alternativou jsou pak vepřová kýta nebo pečeně, případně v dietnější verzi kuřecí prsa či stehna bez kůže. Jídlem slavnostním byl a stále zůstává řízek telecí. Pokud vás klasika nudí, můžete si maso vylepšit, když je předem marinujete třeba v hořčici nebo v jogurtu.
V lahodném těstíčku
Mezi hodně oblíbené patří také řízky v těstíčku. Na rozdíl od těch klasických sice nejsou na povrchu křupavé, ale zato jsou maximálně šťavnaté. Ostatně obal masa, ať už jde o klasický trojobal nebo právě o těstíčko, pomáhá zajistit, že se maso uvnitř při smažení nevysuší. Na řízky v těstíčku se nejlépe hodí maso určené pro minutkovou úpravu, nejobvyklejší je kuřecí, typicky pak kuřecí prsa. Těstíčko má ještě jednu výhodu, a sice tu, že je můžete ochutit dle libosti, anebo zvolit pro samotné těstíčko jiné suroviny, než jsou obvyklé mouka a vajíčko, třeba nastrouhané brambory, nebo mouku smíchanou s vejci a sýrem.
Obrácené řízky
Pro řízky obrácené neboli řízky naruby platí, že se nejdříve obalují ve strouhance a až potom ve vajíčku. Strouhanku je navíc dobré do řízku pořádně vtlačit, někdy i přímo vklepat, aby na mase pěkně držela. Řízky naruby můžete připravit z jakéhokoliv masa, zkuste podle našich receptů třeba klasické vepřové, nebo méně obvyklý, ale fantastický bůček s česnekem, případně obrácené hovězí řízky pečené v troubě.
Speciality na neděli
Možná máte už mnoho předchozích druhů řízků úplně v malíčku a rádi byste zkusili něco jiného. Pak právě pro vás máme tyhle super dobroty. Každý z následujících řízků je jiný, ale žádný vám neudělá ostudu na jakékoliv rodinné oslavě. Prezidentské řízky jsou zapečené v troubě se salámem a pod peřinkou z vajec a sýra, řízky farářské jsou ještě vylepšené smetanou a v maminčiných uzených řízcích vás potěší kombinace uzených rolek a sýra. Zkrátka, je z čeho vybírat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Panenka, plec, krkovice či lalok: Jak se dělí vepřové maso?
Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct kuře. Správně má být šťavnaté a kůžička musí křupat. Poradíme, jak toho docílit
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů