Dokonalé saláty z podzimní zeleniny nebo luštěnin. Dáte přednost dýni, řepě nebo čočce?
31. 10. 2021 Vaření
Chcete jíst zdravě a nezapomínat na dostatek zeleniny, ale v chladném počasí zkrátka na saláty chuť nemáte? Když je venku zima, tak nějak podvědomě vyhledáváme něco na zahřátí. Ani salátů se ale na podzim nemusíte vzdávat, jen prostě volte jiné než v létě. Třeba ty, které lze servírovat i teplé.
Dýně patří nejen do polévky
Ideální podzimní surovinou do salátů je pečená dýně. Pečením totiž získává lepší a intenzívnější nasládlou chuť, s níž se báječně snoubí třeba zálivka z balzamikového octa. Dýně je univerzální zeleninou, která se hodí k úpravě naslano i nasladko. Do salátů je lepší dýně hokaido, jejíž předností je, že se nemusí loupat. Případně můžete vsadit i na dýni špagetovou nebo muškátovou. Dýni je nejlepší péct rovnou s bylinkami, kořením, česnekem nebo cibulí, při pečení se všechny chutě krásně spojí. Před pečením nejprve dýni omyjte a pokud nepoužíváte hokaido, tak i oloupejte. Poté ji rozpulte a vydlabejte semínka. Dýni nakrájejte na větší kostky a dejte do mísy. Zakápněte ji lžící olivového oleje, osolte, opepřete, vmíchejte bylinky (hodí se nejlépe tymián nebo oregano) a dobře promíchejte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Dýni pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 35 až 40 minut dozlatova. Upečená dýně se pak výborně kombinuje třeba s ořechy, rukolou, s čerstvým nebo plísňovým sýrem, luštěninami nebo karamelizovanou cibulkou. Vyzkoušejte třeba salát se sýrem feta a granátovým jablkem. Připravte si: 400 g dýně, 150 g opražených dýňových semínek, 1 lžičku sezamových semínek, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžíci opražených a nahrubo rozdrcených semínek koriandru, ½ lžičky kajenského pepře, 1 lžičku uzené papriky, 1 červenou cibuli, kapku červeného vinného octa, 1 polévkovou lžíci sumaku, špetku cukru, 150 g salátových listů, 150 g sýra feta, hrst opražených pistácií, 1 malé granátové jablko a 60 ml olivového oleje. Dýni upečte v troubě doměkka. V hmoždíři rozdrťte dýňová a sezamová semínka, pak vmíchejte kmín, koriandr, kajenský pepř a uzenou papriku. Červenou cibuli nakrájejte na co nejtenčí plátky. Smíchejte ji s červeným vinným octem, sumakem, cukrem a špetkou soli a nechte alespoň 30 minut odležet. Upečenou dýni promíchejte se směsí semínek a koření a ještě zapečte 5 minut. Salátové listy promíchejte s cibulí a olivovým olejem a naaranžujte je na talíře spolu s dýní. Salát posypejte rozdrobenou fetou, jádry granátového jablka a pistáciovými oříšky.
Vylepšete salát chutí pečené řepy
Další oblíbenou zimní a podzimní zeleninou, která se výborně hodí do teplých salátů je červená řepa. Mladé menší řepy se dají používat i syrové jen nastrouhané, větší je lepší předem upéct nebo uvařit. Pečení je mnohem lepší, díky ní má řepa výraznou, sladkou a trochu kouřovou chuť. Oloupanou řepu můžete buď zapéct jako dýni nakrájenou na kousky a smíchanou s olejem, balzamikovým octem a bylinkami. Nebo celou řepu ještě ve slupce zabalte do alobalu a vložte ji do trouby vyhřáté na 220 °C. Jen počítejte s tím, že se takto peče poměrně dlouho. Záleží na velikosti, ale těm větším může trvat až dvě hodiny, než změknou, jak je potřeba. Upečenou řepu pak můžete použít třeba do salátu s mrkví a cizrnou. Ingredience na salát jsou: 3 vařené nebo pečené červené řepy, 3 mrkve, 1/2 červeného zelí, 1 konzerva cizrny, 1 pomeranč, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/4-3/4 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky soli, 2 hrsti čerstvého koriandru, 1/2 šálku kešu oříšků, 1/4 šálku sušených nasekaných meruněk, sůl a pepř podle chuti. Mrkev, zelí a červenou řepu nastrouhejte a vložte do velké mísy. Přidejte okapanou cizrnu. Kešu oříšky nasekejte nahrubo a přidejte do mísy spolu s nasekanými meruňkami. Vše dobře promíchejte. V malé misce smíchejte šťávu z pomeranče, olivový olej, kajenský pepř a sůl. Salát pokapejte zálivkou a promíchejte. Koriandr nasekejte najemno a také ho vmíchejte do salátu, trochu si ho nechte na ozdobu.
Salát s čočkou zasytí i jako hlavní jídlo
Pokud saláty považujete jen jako přílohu k masovému pokrmu, věřte, že ty z luštěnin vás spolehlivě zasytí i jako samostatný chod. Do salátů se nejlépe hodí druhy čočky, které dobře drží tvar a nerozvaří se na kaši, jako je tomu v případě třeba červené čočky. I ona se ovšem do salátů používá. Její předností je, že ji ze všech druhů nejrychleji uvaříte. Nejvhodnější je do salátů je ale černá čočka beluga nebo francouzská zelená čočka. Čočkové saláty výborně dochutí třeba hořčičná zálivka, miso pasta nebo třeba tahini dresink. Můžete je vylepšit sýrem nebo houbami a na maso ani nepomyslíte. Nalákáme vás třeba na salát s fazolkami a žampiony? Budete potřebovat: 2 lžíce dijonské hořčice, 100 g polníčku, 20 g bazalky, 2 citrony, 160 g mražených zelených fazolek, 300 g žampionů portobello, 200 g klasických žampionů, 160 g zelené čočky typu puy, 2 stroužky česneku, 80 g vyzrálého čedaru a 60 g směsi semínek. Předehřejte troubu na 200 °C. Čočku propláchněte a uvařte v hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu doměkka. Mezitím nakrájejte žampiony na plátky nebo na kousky. Všechny houby dejte na plech, pokapejte je olivovým olejem a pořádně osolte a opepřete. Vložte plech do trouby na 15-20 minut, dokud houby nezkaramelizují a nezezlátnou. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Smíchejte nasekaný česnek, dijonskou hořčici a šťávu z 1 citronu se 4 lžícemi olivového oleje. Dochuťte špetkou soli a pepře. Zbylý citron nakrájejte na plátky a bazalku nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte. Jakmile je čočka téměř měkká, přidejte do hrnce zelené fazolky a krátce je povařte. Vodu slijte a propláchněte vše studenou vodou. Čočku a fazolky přendejte do velké mísy. Přidejte karamelizované houby, polníček, nasekanou bazalku, polovinu strouhaného sýra a citronovo-hořčičnou zálivku. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Salát posypejte zbylým strouhaným sýrem a semínky a ozdobte plátkem citronu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12