8 potravin, které rozhodně nepatří do mrazáku: K ledu nepatří brambory ani některé sýry!
29. 12. 2021 Domácnost
Pokud jste uvařili nebo nakoupili příliš mnoho potravin, nemusíte je vyhazovat. Mražení je vhodný způsob uchovávání většiny z nich. Představme si ale ty, kterým mrazák nedělá dobře.
1. Listové saláty
Jak najdeme na stránkách webového magazínu utopia.de, listové saláty jsou nejlepší čerstvé. Hlávkový salát, dubáček nebo stále oblíbenější ledový salát mají vysoký obsah vody. Po rozmrazení se doslova rozmočí a již nejsou zasyrova poživatelné. Totéž se děje se špenátovými listy – u těch to ale nevadí, protože je dál tepelně zpracováváme.
Mohlo by vás zajímat
2. Brambory
Dobrým nápadem není ani zmrazování syrových brambor. Po rozmrazení ztrácejí konzistenci a stávají se kašovitými. Kromě toho se změní jejich chuť, jsou nasládlé. Zpracované pokrmy, jakými jsou bramborové krokety nebo hranolky, lze naopak bez problémů zmrazit. Mimochodem: syrové brambory vydrží při správném skladování mnoho měsíců i bez mrazáku. Brambory je vždy lepší skladovat je na chladném, tmavém a suchém místě než je mrazit.
Mohlo by vás zajímat
3. Měkký sýr
Ne všechny sýry jsou vhodné ke zmrazení. Tvrdý sýr lze bez problémů zmrazit a rozmrazit, což je praktické například v případě, že vám zbylo příliš mnoho sýra z raclette. Sýr však ztrácí chuť a někdy se trochu drolí, takže po rozmrazení je vhodný pouze na vaření nebo gratinování. To měkký a čerstvý sýr změní v mrazničce texturu a stává se kašovitým.
Mohlo by vás zajímat
4. Ovoce a zelenina bohaté na vodu
Ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, například rajčata, okurky, ředkvičky, mnoho salátů, hroznové víno, všechny druhy melounů a další bobulovité a tropické ovoce, je lepší nemrazit. Po rozmrazení mají obvykle kašovitou konzistenci. Raději je nekupujte do zásoby a rychle spotřebujte!
Mohlo by vás zajímat
5. Vejce
Vejce by se nikdy neměla zmrazovat syrová. Skořápka může v mrazáku prasknout.. Pouze rozbitá vejce lze v případě potřeby zmrazit na několik týdnů a poté je použít na pečení nebo vaření. Do mrazáku nepatří ani vajíčka uvařená. Po rozmrazení zůstanou „gumová“.
6. Mléčné výrobky
Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, jakými jsou například máslo nebo smetana ke šleháni, mrazák snesou. Plno- a polotučné mléko, smetana, zakysaná smetana, bílý ani ochucený jogurt nebo tvaroh do mrazničky nedávejte. Po rozmrazení jsou sice poživatelné, ale jejich konzistence a textura zůstaly narušené a tyto potraviny hrudkovatí. Ostatně, proč je dávat do mrazáku, když například jogurt či zakysaná smetana vydrží v lednici často déle, než by nás napadlo.
Mohlo by vás zajímat
7. Česnek
Teoreticky můžete česnek zmrazit – obvykle však ztratí hodně chuti a vůně. A jak se můžeme dočíst v knize Česnek: Více než 65 lahodných způsobů kulinářského využití česneku, je téměř nemožné ho do mrazáku zabalit tak, aby nám jeho aroma „neprovonělo“ další uložené potraviny.Určitě je lepší česnek naložit například do oleje.
Mohlo by vás zajímat
8. Želatina
Zmrazování pokrmů obsahujících želatinu, jakými jsou některé pudinky, dorty a jiné moučníky, často nepečené, není obvykle dobrý nápad. Při rozmrazování se zcela naruší jejich původní konzistence a místo lahodného moučníku nám zůstane tekutá sladká kaše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat české vejce? Krabička může být matoucí, musíte se podívat na skořápku!
Jak na smažený sýr, aby nevytekl? Chce to dvakrát obalit a nechat odpočinout!
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28