Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
17. 2. 2022 Vaření
Máte rádi rohlíky, ale snažíte se omezovat bílou mouku? Pak bude tento recept přesně pro vás! Tyhle tmavé, křupavé rohlíky, uvnitř nadýchané jako peřinka, si zamilujete. Zkuste je a dejte mi vědět, jak se vám povedly!
Když pekařka promluví...
Rohlíky filipky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto perfektně vykynuté a lehké, výborné i druhý den po upečení. To vše právě díky zadělání těsta s omládkem, o kterém jsem vám psala nedávno. Bez omládku by těsto kynulo déle a upečené rohlíky by pravděpodobně byly hutnější a ani druhý den by ty zbylé nebyly tak dobré. Však vyzkoušejte a posuďte sami! Pokud by někoho z vás zajímal původ jména těchto celozrnných rohlíků, jsou pojmenované podle mé velice dobré kamarádky. Stejné jméno - Filipka - má ale i jedna hora u nás v České republice.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na těsto? Na omládek: 130 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky, 15 g čerstvého droždí, 170 g hladké mouky. Dále: 230 g vody, 3 lžíce oleje, 2-2,5 lžičky soli, 140 g žitné celozrnné mouky, 200 g pšeničné celozrnné mouky, 80-90 g hladké mouky.
Jak budete postupovat?
Všechny suroviny na omládek spolu v míse dobře promícháte do hladkého těstíčka, zakryjete a necháte 60 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech surovin a dobře vymísíte pružné těsto, které bude cca 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhnete na pracovní desku, propracujete, pokud je třeba, opatrně podsypnete moukou - jen tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělíte na 8-10 dílků, z každého vytvarujete bulku a necháte asi 8 minut odpočinout. Pak bulky rozválíte (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujete do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíte na delší a tenčí. Uložíte je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte dobře vykynout. Pak potřete vodou, můžete posypat celým kmínem nebo lněným semínkem a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 17-20 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
7 tvarohových pomazánek: Pomazánky z tvarohu jsou chutné, výživné a většinou levné
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?