Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
10. 3. 2022 Vaření
Je asi nejslavnějším bulharským sýrem a donedávna se u nás dal sehnat jen v prodejnách s bulharskými potravinami. Dnes kaškaval vyrábějí už i někteří čeští výrobci sýrů. U nás se dělá spíš z kravského mléka, na Balkáně je častěji ovčí. Výborný je samotný i zapečený na různých pokrmech.
Žlutý nebo bílý sýr
Kaškaval se řadí mezi pařené sýry. Je považován za typický bulharský sýr, v oblibě ho ale mají na celém Balkáně i v dalších zemích, jako je Libanon, Sýrie a Turecko. Tímto názvem se tam často označují všechny žluté sýry oproti tzv. čerstvému bílému sýru zvanému sirene. Kaškaval je polotvrdý sýr nažloutlé barvy, který je poměrně tučný. Obsah tuku je v něm podle webu World.openfoodfacts.org 32 %, o to víc je ale lahodnější. Patří do skupiny sýrů pasta filata neboli pařené sýry, stejně jako mozzarella. Tyto sýry se vyrábějí tak, že se sýřenina během výrobního procesu podrobí horké lázni. Čerstvý tvaroh se totiž změkčuje a hněte v horké vodě, což mu dodává vláknitou strukturu. Kaškaval se většinou pak tvaruje do podoby různě velkých kol nebo válců a nechává se zrát minimálně 60 dnů, většinou ale až 6 měsíců.
Mohlo by vás zajímat
Zrající na hřbetu koně
V balkánských zemích jej poznáte podle názvů podobajících se slovu kaškaval (cașcaval, kashkaval či kačkavalj), v Řecku jej koupíte jako sýr kasseri, v Turecku je znám jako ksara. Pokud je vyrobený z kravského mléka říká se mu kaškaval vitosha, zatímco varianta vyrobená z ovčího mléka se nazývá kaškaval balkan. Kaškaval preslav je pak sýr vyrobený ze směsi obou mlék. Název sýra je podle webu Cheese.com odvozen od italského sýra caciocavallo. Tento prastarý sicilský tvarohový sýr se chutí podobá slavnějšímu italskému sýru provolone. Vyniká pevnější kůrkou, kterou je možné jíst, a zvláštním tvarem – jde o speciálně vytvarované bochánky nebo jakési měšce, které se nechávají zrát zavěšené na provázcích. Právě ze specifického způsobu výroby je odvozen i jeho název. Podle stránek Dexonline.ro jméno tohoto sýra pochází z italského slova cavallo (kůň). Původně se totiž sýr nechával zrát tak, že se sýrové měšce zavěsily na dva konce tyče, jež se vozily na koňském hřbetě. Z toho pak vznikl i název kaškaval, když se ke slovu kůň přidal ještě latinský výraz pro sýr – caseus.
Místo mozzarelly i na pizzu
Díky dlouhému zrání má sýr pikantní, kořeněnou a poněkud slanou oříškovou chuť s lehkým nádechem olivového oleje. Jeho textura je příjemně krémová a vůně trochu kouřová. Chuť kaškavalu se podobá britskému sýru čedar, proto se mu občas říká „čedar z Balkánu“. Díky měkčí konzistenci se tento žlutý stolní sýr hodí ke grilování a strouhání. Sýr bývá často podáván jako předkrm a bývá součástí různých sýrových mís. Používá se i do salátů nebo se strouhaným kaškavalem posypou různé pokrmy (masové či zeleninové), které se pak zapékají. Kaškaval nahrazuje mozzarellu na pizze nebo na lasagních, v Bulharsku se jím plní i pečivo, které se po něm jmenuje kaškavalka.
Nahradí eidam ve smažáku
Kaškaval je vynikající i smažený v trojobalu. Je tedy skvělou alternativou k eidamu nebo goudě, které většinou pro přípravu smažáku používáme. A možná vás překvapí, že i sami Bulhaři si rádi kaškaval dávají smažený. Příprava není nijak složitá, uděláte ho jako klasický smažák Jak na to? Budete potřebovat: 450 g sýra kaškaval, 2 až 3 šálky hladké mouky, 2 až 3 velká prošlehaná vejce,
2 až 3 šálky čerstvé strouhanky či panko strouhanky, plocholistou petržel nebo libeček na ozdobu. Nejprve nakrájejte kaškaval na plátky o tloušťce asi 1-1,5 cm. Plátky pak obalte v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Do velké pánve s těžkým dnem nalijte dostatečné množství oleje a zahřívejte jej, dokud nedosáhne teploty 180 °C. Obalený sýr vložte do oleje a smažte po obou stranách dozlatova. Osušte jej na ubrousku a podávejte ozdobený nasekanou petrželkou nebo libečkem.
Zdroje informací:
World.openfoodfacts.org
Cheese.com
Dexonline.ro
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?
Butikové dorty v běžné cukrárně nekoupíte: Jsou precizní, luxusní a neobvyklé
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní