Tradice na Zelený čtvrtek: Kdy si dát špenát a kdy jidášky, abychom byli celý rok zdraví?
6. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Již příští týden nás čeká Zelený čtvrtek, jeden z nejdůležitějších dnů předvelikonočního týdne. Dnes si během něj maximálně dopřejeme k obědu špenát a dáme si zelené pivo, naši předkové ale dodržovali spoustu zvyků a řídili se mnoha pověrami. Pojďte se s námi vrátit do minulosti!
Zelený čtvrtek je možná spíš plačtivý
Zelený čtvrtek je součástí Svatého týdne, který předchází Velikonocům. Svatý neboli pašijový týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi, hlavně tedy Velikonoční nedělí, kdy si připomínáme zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V současnosti si Zelený čtvrtek nedokážeme představit bez něčeho zeleného, ale víte, že tato tradice možná vznikla tak trochu omylem? Někteří totiž uvádějí, že se k nám název tohoto dne dostal z němčiny, ale původně zněl Greinen Donnerstag (lkavý nebo plačtivý čtvrtek). Ze staroněmeckého greinen nebo grunen posléze zkomolením vzniklo Grünner (zelený) Donnerstag a Zelený čtvrtek byl tu.
Mohlo by vás zajímat
Na Zelený čtvrtek zvony nahradí řehtačky
Za starých časů byl Zelený čtvrtek klasickým postním dnem, který byl věnován hlavně modlitbám a rozjímání. Lidé si totiž připomínali několik události ze života Ježíše Krista – Poslední večeři s dvanácti apoštoly, Jidášovu zradu, Ježíšovu modlitbu v zahradě Getsemanské a jeho zajetí. Na Zelený čtvrtek si kněží oblékali zelené mešní roucho. V tento den také bylo zvykem chodit do kostela na večerní mši, během níž se podle pověr naposledy rozeznějí kostelní zvony. Ty pak odlétají do Říma, aby jim papež požehnal za jejich služby. Vracejí se až na Bílou sobotu. Na tu dobu je v minulosti nahrazovaly řehtačky neboli klapačky. S nimi chodila vždy skupina chlapců až do Bílé soboty po vsi a dožadovali se výslužky. Řehtáním se také vyháněl zrádce Jidáš nebo vůbec zlé síly z vesnice. Na některých místech děti s řehtačkami honily zrzavého chlapce, který měl představovat Jidáše.
Mohlo by vás zajímat
Zvyky a tradice Zeleného čtvrtka
Kromě toho lidé dodržovali i spoustu lidových zvyků, které s křesťanstvím nijak nesouvisely. Hospodyně třeba ráno zametla celý dům a smetí vynesla na nejbližší rozcestí, aby se v domácnosti nedržely blechy a myši. Říkalo se také, že na Zelený čtvrtek by se nikdo neměl s nikým hádat ani si od nikoho půjčovat. Jednou z lidových tradic je i pojídání zelených pokrmů, což je zvyk, který se udržel až do dnešních dnů. Na Zelený čtvrtek se obvykle připravovala polévka z různých bylinek (pampelišek, kopřiv, petržele, jitrocele či medvědího česneku). Z kopřiv se také dělal špenát nebo se přidávaly do nádivky či jiného pečiva. Posléze kopřivy nahradil klasický špenát, někdy i kapusta a zelí. Právě zelená strava měla zajistit po celý rok zdraví a chránit před nemocemi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Upečte si pečivo jidáše
Na Zelený čtvrtek se vždy peklo i první tradiční velikonoční pečivo – jidáše. Tyto bochánky se připravují z kynutého těsta stejného jako na mazance, z něhož se tvoří prameny, které se různě splétají. Mají symbolizovat provaz, na němž se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Jidášky se jedly pomazané medem, což mělo zaručit zdraví a sílu. Lidé navíc věřili, že pokud si dají jidáše na Zelený čtvrtek hned ráno nalačno, ochrání je to před uštknutím hada nebo štípnutím včely. A víte, co ještě zajistilo zdraví po celý rok? Koupel v ranní rose.
Zdroje informací:
Ceskevelikonoce.cz
Velikonoce.vira.cz
Spiegel.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví
Velikonoce 2022 přehledně: Kdy bude volno, kdy zavřené obchody a kdy se koleduje?
Desatero rad, jak upéct jidáše. Proč se pečou a jaký mají tvar
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13