Francouzské éclairs si vás získají lahodným krémem. Na přípravu jsou dokonce snazší než české věnečky!
21. 4. 2022 Vaření
Vzhledem k použitému těstu se podobají našich věnečkům nebo italským profiterolkám, francouzské éclairs se od nich ale liší, a to nejen podlouhlým tvarem. Oproti nim vypadají trochu elegantněji, zkrátka jako dezert hodný noblesní francouzské cukrárny. A na tvarování jsou dokonce i jednodušší.
Éclairs mizí rychlostí blesku
Sladké tyčinky z dokřupava a dozlatova upečeného odpalovaného těsta patří k nejoblíbenějším francouzským dezertům. Seženete je snad v každé cukrárně, z jejíchž vitrín září všemi barvami. Ne náhodou francouzský výraz éclair znamená blesk, třpyt nebo lesk. Každého, kdo je spatří, oslní tak, že jim jen stěží odolá a navíc zmizí z talíře rychlostí blesku.
Mohlo by vás zajímat
Dezert od první cukrářské hvězdy
I když by se daly éclairs považovat za moderní dezert, jejich historie zřejmě sahá až do 18. či 19. století. Tehdy si na nich pochutnávala samozřejmě francouzská aristokracie, usuzuje se ostatně, že je prý poprvé naservíroval královské rodině vyhlášený cukrář té doby Marie-Antoine Carême, jemuž se přezdívalo „král kuchařů a kuchař králů“ a přisuzuje se mu spousta dalších gastronomických vynálezů.
Barva polevy na povrchu éclair musí ladit s náplní
Křupavé éklerky se narozdíl od našich věnečků plní různými druhy krémů a navíc ještě zdobí čokoládovou nebo mnoha pestrobarevnými polevami. Cílem je, aby poleva odpovídala barevně i chuťově náplni uvnitř. Podle barvy a zdobení by tak zákazník měl poznat, jakou má asi éklerka příchuť. Na jejich zdobení si dávají mistři cukráři záležet a často krabice s různými druhy éclairs vypadá jako bonboniéra plná malých cukrářských uměleckých děl. Není divu, že Francouzi ozdobnou krabičku s éclairs často dávají jako dar, když jdou k někomu na návštěvu.
Éclairs mohou mít spoustu náplní
Jako náplň se do éclairs nejčastěji používá žloutkový cukrářský krém crème pâtissière, crème Chantilly, což je vlastně honosnější název pro šlehačku dotuha ušlehanou s cukrem, nebo crème chiboust. Poslední jmenovaný je vlastně také klasický pudinkový žloutkový krém, který je ale odlehčený tzv. meringue – sněhovou hmotou z bílků ušlehaných s cukrem. Náplně mohou mít různé příchutě. Klasika je vanilkový krém v kombinaci s čokoládovou polevou na povrchu, oblíbený je i čokoládový či karamelový krém. Éclairs ovšem mohou být třeba i pistáciové, kaštanové, jahodové a dělají se i různé neobvyklé příchutě a kombinace jako třeba bezová s limetkou, máta s čokoládou nebo třeba fialka s rybízem. Éclairs se také obvykle nerozřezávají jako naše věnečky, ale náplň se do nich vstřikuje otvory vytvořenými vespod stejně jako do koblih, aby nedošlo k narušení jejich krásného podélného elegantního tvaru.
Ty nejzákladnější éclairs – s vanilkovým krémem a čokoládou
I když se na první pohled může zdát příprava éclair vzhledem k jejich tvaru jednoduchá, je třeba dodržet pár zásad, aby se vše povedlo a vypadaly přímo výstavně. Pokud chcete, aby měly úplně dokonalý tvar, můžete si koupit speciální silikonovou podložku na pečení éclairs, která zajistí, že budete mít jeden zákusek jako druhý. A jak tedy na ty pravé francouzské éklerky? Budete potřebovat: 140 g hladké mouky, špetku cukru, 125 ml mléka, 100 g másla, 4 vejce. Na pudinkovou náplň: 300 ml mléka, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 lžičku vanilkového extraktu, po 4 lžičkách hladké mouky a kukuřičné mouky a 300 ml smetany ke šlehání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Postup: Začněte přípravou krémové náplně. Mléko zahřejte v hrnci téměř k varu. Mezitím v míse smíchejte cukr, žloutky a vanilku a poté po několika lžičkách vmíchejte mouku, abyste získali hladkou hmotu. Zašlehejte do ní horké mléko, vše vlijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na prudkém ohni asi 5 minut, dokud hmota nezhoustne. Krém nechte vychladnout.
Mohlo by vás zajímat
Rozehřejte troubu na 200-220 °C . Do malé misky prosejte mouku s cukrem a špetkou soli. Mléko a máslo dejte do s hrnce se 125 ml vody a mírně zahřejte, aby se máslo rozpustilo, ale tekutina nebublala. Pak zvyšte teplotu, až se tekutina začne rychle vařit. Okamžitě vypněte oheň, přisypte prosátou mouku a intenzivně míchejte (odpalujte) dřevěnou lžící, dokud nevznikne hladké těsto, které se odlepuje od stěn pánve. Rozetřete ho na velký talíř, aby vychladlo. Poté do těsta postupně vmíchejte vejce. Těsto pak pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 25 minut. Jakmile plech vložíte do trouby, snižte teplotu na 200 °C /180 °C. Po 25 minutách udělejte na konci každé éclair díru nebo ji malým vroubkovaným nožem rozdělte uprostřed a vraťte do trouby obrácenou stranou dolů, aby se 5 minut sušila, dokud nebude křupavá a zlatavá. Hotové éclairs nechte vychladnout.
Mezitím vyšlehejte smetanu do zhoustnutí a poté elektrickým šlehačem do ní zašlehejte vychladlý ztuhlý krém. Lžící přendejte náplň do zdobicího sáčku. Použijte malou trysku, pokud budete buchty plnit skrz propíchnuté otvory, nebo velkou trysku, pokud jste éclairs rozpůlili. Naplňte a polijte klasickou čokoládovou polevou. Nechte ztuhnout v chladu a můžete si začít pochutnávat.
Zdroje informací:
Thespruceeat.com
Eclairephs.weebly.com
Dawnfoods.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Klenot mezi moučníky: Dort St. Honoré je vrcholem cukrářského umění. Troufnete si na něj?
Úžasné francouzské věnečky Paris Brest voní lískovými oříšky. Proč se pečou ve tvaru kola?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49