Zákusek - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Věneček je zákusek, který nesmí chybět v žádné cukrárně. Základem je korpus z odpalovaného těsta, plněný žloutkovým nebo pudinkovým krémem, ochucený rumem, navrchu politý cukrovou polevou. Již mnoho let je velmi oblíbený, dá se o něm říci, že je to nebe v puse.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Štramberské uši jsou cukrářským výrobkem z perníkového těsta, stočeného do tvaru kornoutu. Tradičně se pečou v moravském Štramberku a okolí již od 13. století na počest vyhnání Tatarů, kteří toto město obléhali. Pečou se z mouky, medu a koření, které jim dodává nezaměnitelnou chuť a vůni. Od roku 2007 se od EU dočkaly jako první potravinářský výrobek ochrany zeměpisného označení.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kremrole jsou křupavé trubičky z listového těsta. Po upečení a vychlazení se plní nadýchanou náplní z bílků a cukru, ušlehaných v páře. Plnit se mohou i šlehačkou. Tyto zákusky jsou ozdobou každé oslavy, nebo vítaným dárkem pro toho, kdo má rád sladké.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Laskonka je typicky český druh zákusku, který snad každý zná. Připravuje se z ušlehaných bílků a cukru, někdy se do něj přidávají mleté ořechy nebo kokos. Plní se máslovým krémem, do nějž se přidává griliáš, což je karamel s ořechy, jemně rozmixovaný. Laskonkám se říká "křehké bílkové pokušení".
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Makrónky, ač se jedná o francouzskou cukrovinku, si našly své příznivce i u nás. Základem jsou vaječné bílky, cukr, mandlová mouka a potravinářské barvivo. Jejich pečení vyžaduje určité znalosti a zručnost. Jsou křehké, s vláčným vnitřkem, a po úspěšném upečení se stávají sladkou luxusní delikatesou, které málokdo odolá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Krachle je sladká a rychlá dobrota z listového těsta, které se vyválí a a vykrájí se z něj různé tvary, ty se posypou cukrem a skořicí nebo ořechy. Mohou se stočit i do tvaru šneků. Při upečení se nafouknou a získají křehkost.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nový americký fastfood v Česku: Smažené kuře z Popeyes má být konkurencí KFC, prozkoumali jsme, co asi bude v nabídce
Pečeme s Ivou: Netrápit se zaplétáním pramenů? Nádherná vánočka je pečená ve staré kameninové formě po mamince
František d´Este a Žofie Chotková zemřeli před obědem. Už ani nestihli ochutnat kuře v těstíčku a dezert „bomba pro královnu“