Pampelišková buchta s polevou aneb dezert, který vás příjemně překvapí. Vyzkoušejte podle našeho receptu
21. 4. 2022 Web Toprecepty.cz
Pampelišky jsou jedny z hlavních a nejkrásnějších poslíčků jara. Najdeme je téměř všude. Nejen, že zdobí zahrady a louky, ale též se dají využít jako úžasná ingredience v kuchyni. Jedli jste již někdy pampeliškovou buchtu? Ne? Tak nám dovolte, abychom vás seznámili s tímto báječným receptem.
Pampelišková buchta s polevou je překvapivě chutným moučníkem. Zkuste si také upéct tento lahodný dezert.
Pampeliška jako vzácný dar přírody
Pampelišku mnoho lidí bere jako obyčejný plevel. Vytrhávají ji ze zahrady, vydloubávají ji z chodníku. Často si neuvědomují, jaký dar v pampelišce vůbec mají. Všechny její části jsou jedlé. Kořeny se používají k výrobě léčivých odvarů, listy jsou zase skvělé do salátů. A květy? Z těch si můžete udělat výborný čaj nebo pampeliškový med. Báječně se dají využít i v kuchyni, a co teprve v té sladké. Proto jsme si pro vás připravili úžasný recept na pampeliškovou buchtu.
Ochutnejte nádech teplých jarních dní
Třebaže není vůbec snadné chuť pampeliškové buchty popsat, připodobnili bychom vám ji ke svěžím jarním dnům provoněným citronovým aroma. Tento dezert si můžete představit jako kousek slunečného dne na talíři nejlépe květinového vzoru. Pakliže si upečete pampeliškovou buchtu, nezapomeňte ji servírovat s okvětními lístky pro správný efekt. Jedině tak si jaro vychutnáte skutečně plnými doušky.
Recept na pampeliškovou buchtu s polevou
Křehký, křupavý a lahodný, přesně tak bychom tento dezert z pampelišek nazvali. Zkuste si jej upéct, uvidíte, že se bude doslova rozplývat na jazyku a budete si jej chtít upéct znova, jakmile opět nastane sezóna pampelišek.
Budete potřebovat: 225 gramů rozpuštěného másla, 200 gramů krupicového cukru, kůru z jednoho citronu, 2 lžíce citronové šťávy, 125 ml polotučného mléka, 3 vejce, 125 ml bezové šťávy, 320 gramů hladké mouky, 1 šálek pampeliškových květů, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli.
Na polevu budete potřebovat: 100 gramů moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce bezové šťávy, 2 lžíce pampeliškových květů.
Postup: Až si vyhledáte louku s pampeliškami, natrhejte jich takové množství, aby se vešly do košíku od jahod. Zbavte hlavičky stonků, omyjte je a osušte na papírové utěrce. Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů. Pokud se vám podaří smíchat je i se zelenou strukturou, nic se neděje.
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte tukem a vyložte jej pečicím papírem.
V míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. V oddělené malé misce vidličkou našlehejte vejce. Do máslové směsi přidejte vejce, mléko, bezovou šťávu a míchejte, dokud se ingredience pěkně nespojí. Přisypte mouku, okvětní lístky pampelišky, prášek do pečiva a sůl, a míchejte, dokud se vše pěkně nezapracuje.
Vzniklou směs nalijte do formy a doprostřed zapíchněte párátko. Pečte hodinu, zkrátka tak dlouho, aby se párátko nelepilo k těstu. Koláč nechte vychladnout a odležet nejlépe do druhého dne, poté chutná opravdu skvěle.
Na závěr si připravte polevu. Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a bezovou šťávou tak, aby vznikla hustá, hladká, ale zároveň tekutá směs. Nalijte ji na koláč a posypte ji pampeliškovými květy. Nechte chvilku zatuhnout a servírujte s květy pampelišky okolo buchty.
Zdroje informací:
https://www.sweetstyledhome.com/en/recipes/dandelion-cake
http://www.bakersbrigade.com/recipe/dandelion-lemon-bars/
https://ateaspoonofjam.co.uk/dandelion-and-honey-cake
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Papája v kuchyni: Poradíme, jak zpracovat a jíst toto medově sladké ovoce
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Komentáře
10. 11. 2022 08:14
21. 4. 2022 22:22
1) Suroviny: 125 ml bezové šťávy, ALE v postupu je bezový likér. Co tedy platí?
2) V míse ručním mixérem rozmixujte smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. STAČÍ snad jen smíchat - proč ještě mixovat?
3) Nastříhejte nebo otrhejte žluté plátky pampeliškových květů - odkaz je na „Pampeliškový salát“, v němž se vyskytují POUZE zelené pampeliškové listy. A tady se asi má jednat o okvětní lístky, nikoliv nějaké plátky.