Trochu jiná pšenice: Prastará odrůda kamut je plná vitaminů a vyniká ořechovou chutí. Kam ji použít?
28. 4. 2022 Vaření
Připravíte z něj mouku jako z klasické pšenice, kamut ovšem můžete vařit i jako rýži. Jeho zrnka jsou mnohem větší než u běžné pšenice, mají příjemnou chuť po oříšcích a másle a jako bonus jsou ještě přímo nadupané vitaminy. Pochutnávali si na něm již ve starém Egyptě a opět se dostává do obliby.
Je libo pohanku nebo raději kamut?
Trendem poslední doby je vracet se k původním obilovinám, které byly důležitou součástí jídelníčku našich předků. Nejenže opět čím dál tím víc lidí vaří z pohanky a z jáhel, v kurzu jsou i původní obiloviny cizokrajné, jako je třeba quiona, amarant nebo teff. Trochu v pozadí za nimi zatím zůstává pšenice khorasan známá jako kamut. Pro její nesporné kvality je ale rozhodně dobré ji vyzkoušet. Věřte, že vám zachutná a navíc vám výborně zpestří jídelníček.
Mohlo by vás zajímat
Obilovina z hrobek faraonů
Kamut je prastarou odrůdou pšenice, která pochází zřejmě již ze starověké Mezopotámie, populární byla i v Egyptě, kde se prý pěstovala již před 4000 lety. Zrna kamutu byla podle různých historek objevena dokonce i v hrobkách faraonů, proto se kamutu dříve říkalo také Tutanchamonova nebo faraonova pšenice. I slovo kamut pochází ze staroegyptského pojmenování pšenice, které znamená „duše země“. Oficiální název pšenice khorasan neboli chorásánská pšenice je odvozen podle oblasti, kde byla původně pěstována – tedy podle Chorásánu, který zahrnoval hlavně území dnešního Íránu.
Mohlo by vás zajímat
Kamut se dostal i na Noemovu archu
Kamut tam sloužil i jako potrava pro velbloudy a v Turecku se mu prý dokonce říká „velbloudí zub“. Občas se mu přezdívá také „pšenice proroka“, což odkazuje na další legendu o kamutu, podle níž si jej Noe vzal na svou archu, aby ho zachránil pro lidstvo. Na nějakou dobu se na kamut zapomnělo, jeho pěstování se prosazovalo jen v Egyptě. Nyní se pěstuje hlavně v Severní Americe pod obchodní značkou Kamut®, částečně také v Íránu, Iráku, trochu v Indii a v Rakousku. Ačkoli se tedy pšenici khorasan běžně říká kamut, ve skutečnosti jde jen o registrovanou značku.
Pšenice khorasan nebo kamut?
Předností pšenice kamut je, že nebyla v průběhu staletí šlechtěna. Neprošla žádnými genetickými úpravami, nebyly u ní použity žádné moderní zemědělské postupy a vždy byla pěstována ekologicky, takže si dodnes uchovává své původní vlastnosti a živiny. Právě ochranná známka Kamut® obilninu chrání před dalším křížením, hybridací a genetickými úpravami. Musí se pěstovat pouze v certifikovaném organickém zemědělství, nesmí být kontaminována moderními odrůdami pšenice a musí obsahovat jisté nezbytné živiny.
Mohlo by vás zajímat
Pšenice kamut je plná bílkovin a selenu
Kamut je předchůdcem současné tvrdé pšenice. Jeho zrna se podobají dnešní pšenici seté, jsou ale mnohem větší a hmotnost zrna dosahuje až 60 g. I díky tomu je v něm mnohem víc živin než v moderní pšenici. Výjimečný je hlavně svým obsahem bílkovin, těch je v něm o 20-40 % více než v moderní pšenici, proto kamut ocení hlavně vegetariáni a vegani, kteří s jeho pomocí mohou bílkoviny doplnit. Kromě toho vyniká obsahem selenu, jenž působí jako antioxidant, chrání před civilizačními chorobami a podporuje imunitu. Kromě toho je kamut bohatý na fosfor, železo, vápník, měď, mangan, sodík, kyselinu olejovou a vitamíny A, B, C a K. Vzhledem k tomu, že jde o pšenici, obsahuje i kamut lepek, takže není vhodný pro celiaky. Zajímavé však je, že některým lidem s alergií na pšenici žádné problémy nepůsobí.
Použijte kamut do kaší i na chleba
Kamut seženete v obchodech se zdravou výživou, obvykle se prodávají celá zrna, která vypadají trochu jako hnědá rýže. Ta můžete uvařit jako přílohu, použít do polévek nebo k zahuštění pomazánek. Vzhledem k jeho příjemně nasládlé chuti jsou z něj výborné i kaše. Příprava je snadná, zrnka se jen musí pořádně opláchnout a poté se už pouze vaří ve vodě v poměru dva díly vody na jeden díl kamutu do změknutí. Trvá to asi 30 minut. Vzhledem k tomu, že jsou zrna trochu tvrdší, doporučuje se je případně předem namočit jako luštěniny. Kamut je k dostání i ve formě mouky, z níž je můžete upéct vynikající chleba nebo jiné pečivo. Díky nízkému glykemickému indexu kamutu si na ně můžete pochutnávat téměř bez výčitek.
Zdroje informací:
Kamut.com
Organicfacts.net
Agromanual.cz
Margit.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete
Byliny v kuchyni: Pohanka prospěje cévám, srdci i trávení a ještě vás zahřeje!
Quinoa je zdravější a bezlepkovou alternativou rýže. Umíte ji správně připravit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13