Máslo vs. margarín: Zjistěte, co z toho je lepší pro naše zdraví
22. 10. 2020 Životní styl
Při vaření člověk často narazí na rozporuplné okamžiky. Musí se v nich rozhodnout, zda použije „lepší“ nebo „zdravější“ ingredienci. Asi nejmarkantnější je tento problém v souboji „máslo vs. margarín“. Jak je však člověk v dnešní době v obchodě rozezná? A co je pro nás skutečně lepší?
Co je co?
Máslo je z minimálně 80% z mléčného tuku, dále má vysoký obsah nasycených mastných kyselin a velice nízký obsah esenciálních mastných kyselin. Rovněž obsahuje nežádoucí trans mastné kyseliny v množství 2-3 %. U BIO másla tato hodnota může vystoupat až k 8%.
Margarín je založen na rostlinném tuku. Na rozdíl od másla neobsahuje cholesterol, a tak je mnohem prospěšnější z hlediska prevence srdečně-cévních onemocnění. Největším přínosem margarínů je vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin řady n-3 (omega 3) a n-6 (omega 6), které jsou pro organismus esenciálními látkami. Je však nutné vždy kontrolovat etiketu výrobku, protože složení jednotlivých margarínů se velice různí.
Zpět do historie
Souboj mezi margarínem a máslem začal již během minulého století. Zprvu experty vyzdvihovaný margarín však ztratil body, když se zjistilo, že tělu může škodit mnohem více než máslo. Napovrch se totiž dostalo, že vedlejším efektem při procesu hydrogenace, během kterého se při výrobě margarínu měnily rostlinné oleje skupenství z kapalného na pevné, je vznik takzvaných transmastných kyselin. Tyto látky lidskému tělu škodí ještě více než nasycené kyseliny obsažené v másle.
Margarín se tak rázem stal psancem číslo jedna. Nepomohlo mu ani, že většina výrobců během několika let přešla k jiným technologickým postupům a dnes již vyrábí margarín bez transmastných kyselin.
Co na to naše tělo?
Bezesporu největší nevýhodou másla je cholesterol. V současné době má v krvi zvýšenou hladinu cholesterolu zhruba polovina Čechů. Ti často nadále kupují máslo a argumentují tím, že margaríny obsahují příliš „eček“.
Přídavné látky v margarínech nemusejí však vždy být nutně jen na škodu. Většina z nich je podmínkou toho, aby se vůbec produkt dal namazat na chleba. Markantní je to u nejlevnějších margarínů, které obsahují řádově jen 20% tuku. Zbytek tvoří převážně voda. Bez emulgátorů by to tedy nešlo.
Mohlo by vás zajímat
Většina Čechů tak dává přednost máslu před margarínem. Často argumentují i tím, že se v margarínech nevyznají. Pozice férových prodejců je silně znevýhodněna obchodníky, kteří se snaží prodávat výrobky s nutričně nevhodným složením a zavádějícími názvy, které mohou vést k záměně margarínu za máslo.
Lékaři se však shodují na tom, že ani vyšší obsah „eček“ by lidi od margarínů neměl odrazovat. Zvednutí prodeje margarínů by tak mohl pozitivně přispět na snížení hladiny cholesterolu v „české krvi“, což by řadě z nás prodloužilo život a zároveň ulehčilo i státní pokladně.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit máslo ve sladkém pečení? Rady a tipy pro využití jiných tuků
Den másla
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Komentáře
18. 6. 2014 09:00
17. 5. 2013 10:17
17. 5. 2013 10:08
Možná, díky tomu, že jsme byli vychováváni v chudobě a střídmosti, tak se nám choroby vyhýbaly.
Dnes, když vidím ty "inteligentní šílence", kteří si připravují jídlo s tabulkami nutričních hodnot v ruce, tak je lituji.
Chutná mi vše, a jak říká jedno rčení : "Když mi chutná, je mi všechno putna".
Za svých 67 let života se mi bohudík choroby vyhýbali a tak se v jídle neomezuji a nezkoumám jakou mají nutriční hodnotu, jaké složky obsahují a pod.
Takový dobrý bůček nebo vepřové koleno je výborný. My jsme vždy smažili na sádle a žijeme.
Když mi doktor sdělil, že bych neměl to či ono, tak jsem se zařekl, že mne již vícekráte neuvidí (až bude vypisovat ohledák).
Vím, že řada lidí nemá to štěstí jako já, který za svůj život nebyl nemocen, ale to je osud.
My jsme museli od mládí pracovat na poli (když mi byly dva roky, musel jsem na poli nosit povřísla - víte co to je?, později chodit králíkům a slépkám na zelené a pod.).
To jen správný recept na dobré zdraví.
17. 5. 2013 09:52
14. 5. 2013 16:34
Vo všetkom má kaja.f pravdu, všetkého s mierou. Na vysokom cholesterole sa určite viac podieľa nezdravý spôsob stravovania celkove - vysoké množstvo bravčového mäsa, mäsových výrobkov, málo rýb, zeleniny a ovocia a málo pohybu. Určite nie je na vine iba maslo.
14. 5. 2013 11:46
takže za mě-na chleba máslo, na salát olej (olivový, lněný, dýňový..) a hlavně přiměřeně
kdo umí anglicky: http://people.csail.mit.edu/seneff/why_statins_don...