Italská polévka: Jak na slavnou minestrone? Chuti prospějí strouhaný sýr i trochu pesta
9. 6. 2022 Vaření
Italská polévka minestrone je velmi populární. A ne jen tak náhodou. Klíčem jsou její ingredience. Zařaďte si tuto výbornou polévku do jídelníčku a nechte se inspirovat našimi tipy na její přípravu.
Jak vypadá oblíbená polévka minestone?
Pestře. Můžete ji vařit kdykoliv během roku a vždy je jiná. V tom spočívá kouzlo této výborné polévky. Připravuje se totiž podle sezóny, takže na ni vlastně není pevný recept. V tradiční italské polévce vždy najdete několik druhů sezonní zeleniny, dále luštěniny (skvělé jsou fazole cannellini). Jindy můžete přidat drobné těstoviny nebo rýži. Těstoviny ale mohou být i plněné, tedy ravioli nebo tortellini.
Polévka pak může sloužit vlastně jako hlavní jídlo. Sytější podobu této polévky většinou připravujte v chladnějších dnech, je totiž vydatnější a na horké léto se hodí spíše lehčí varianty této polévky. Marcella Hazan ve své pověstné kuchařce Klasická italská kuchyně zmiňuje, že různé italské regiony mají navíc vlastní podobu této polévky.
Podle autorky je jejím principem to, že se připraví základ, a pak se postupně přidávají jednotlivé druhy zeleniny tak, aby se chutě navzájem propojily a žádná nevynikala. Minestrone by nikdy neměla být řídká nebo vodnatá. Jestliže je hodně hustá, nařeďte ji trochu vývarem nebo vodou. Připravit si můžete třeba tuto toskánskou variantu fazolemi a řapíkatým celerem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit polévku minestrone
Zvolit na přípravu si můžete i tuto variantu s cuketou. Kromě cibule, celeru a mrkve můžete využít brambory (především i ty sladké), dýni. Opečte je na olivovém oleji. Polévka tím získá na bohatosti. Zalijte vývarem. Do minestrone ideálně patří zeleninový vývar (variantou je i kuřecí). Polévka také často obsahuje rajčata (můžete použít i krájená rajčata z plechovky, včetně šťávy).
V zimní variantě se dá použít pancetta. Vařte, dokud zelenina trochu nezměkne. Můžete přidat na vyvaření kůru z parmezánu. Před dokončením polévky ji ale z hrnce vyndejte. V závěru přichází na řadu jemná zelenina, jako je cuketa a česnek. Vařte asi tři minuty. Pokud budete do polévky dávat těstoviny, vyplatí se je připravovat v jiném hrnci. Jinak by načerpaly množství vývaru. Polévka by se pak stala kašovitou. Těstoviny tedy uvařte v jiném hrnci a do polévky je dávejte až při podávání.
O polévce říká světoznámý kuchař Jamie Oliver, že tuto vydatnou a výživnou polévku milují davy, už proto, že ji je snadné vyladit podle zeleniny, kterou máte doma. Často v ní nechybí strouhaný parmezán. V letní variantě můžete využít baby špenát nebo baby kapustu a vařte, dokud se nespojí a zelení nezvadne.
Podobně můžete sáhnout po hrášku a zelených fazolkách. Z obvyklého dochucení solí a pepřem můžete také zvolit po celou dobu vaření s bobkovým listem, přidat se hodí i sušené oregano, tymián. Kyselost nakonec můžete upravit lžičkou citronové šťávy. Vývar lze nakonec dochutit lžící pesta. Díky nasekaným bylinkám, ořechům a sýru je plné koncentrované chuti a polévce dodá bohatou konzistenci. Skvělé je pak podávat minestrone s křupavým chlebem. Nazdobit ji můžete hoblinkami z parmezánu.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Jak skladovat polévku minestrone
V neprodyšně uzavřené nádobě můžete zcela vychladlou polévku skladovat v ledničce až týden. Počítejte s tím, že polévka v lednici zhoustne, protože vařená zelenina uvolňuje škroby. Až budete zbytky ohřívat, bude třeba přidat vývar nebo vodu. Pokud tuto polévku připravujete dopředu, můžete ji i zmrazit. Dobře ji vychlaďte a naběračkou přeneste do mrazicích sáčků na zip. Dejte je zmrazit.
Zdroje informací:
https://www.thekitchn.com/minestrone-soup-22971183
https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/minestrone-soup/
Marcella Hazan, Klasická italská kuchyně, Pragma, 2005
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Čeká vaše děti důležitý den? Do přípravy můžete zapojit podzim i pěkně zralá jablíčka
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole