Jak na nakládané cukety: Křupavost zajistí správná sůl a tenhle osvědčený postup
20. 7. 2022 Vaření
Máte na zahradě spoustu cuket? Tato zelenina je velmi všestranná, a tak si ji můžete připravit podobně jako nakládané okurky. Máme pro vás tipy, jak si udělat kvalitní zásobu na zimu.
Jak nakládat cuketu
Uchovávání potravin je skvělou záležitostí, kterou oceníte hlavně v zimních měsících. Cukety můžete konzervovat pikantně-kyselým způsobem, podobně jako okurky. Různé směsi koření, bylinek, ale i dalších druhů zeleniny dodávají nakládané cuketě příjemnou chuť. Jak dlouho křupavé cuketové okurky vydrží? Neotevřená sklenice nakládané cukety by měla vydržet alespoň rok. Když sklenici otevřete, můžete ji mít v lednici až měsíc.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout před zavařováním
Při konzervaci je velmi důležitá čistota, ať už jde o sklenice, víčka nebo suroviny. Zeleninu důkladně očistěte, aby se kvůli případným bakteriím nebo plísním zavařeniny nezničily. Pokud máte mladé nebo střední cukety, můžete slupku nechat, u těch starších ji oloupejte. Také semínka v případě starších plodů dejte pryč.
Mohlo by vás zajímat
Jak dosáhnout křupavých cuket
Jedním z důvodů, proč cukety nejsou křupavé, může být jejich stav. Potřebujete pevné, ideálně středně velké cukety. Problémem může být i sůl. Nevhodná je sůl s jodem, kromě jiného vede i ke změně barvy. Využít můžete i mořskou nebo himalájskou sůl. Kromě toho je potřeba, aby v nálevu byly cukety zcela ponořeny. Po sterilizaci rychle vyndejte sklenice z hrnce.
Jak připravit nakládanou cuketu
Mladé cuketky můžete použít celé, pokud se vejdou, nebo je trochu pokrájet. Můžete využít recept, na který jste zvyklí pro zavařování okurek, nebo třeba využít tento recept na cukety. Kromě cuket v něm nechybí cibule, mrkev a koření (nové koření, pepř, hřebíček, bobkový list, fenykl, kopr a hořčičná semínka). Kdo má rád pikantní verzi, může přidat pokrájené feferonky. Lák obsahuje vodu, ocet, cukr a sůl. Připravte si vyvařené sklenice, na dno dejte cibuli, pak mrkev, cukety, koření a zalijte horkým lákem. Hned zavíčkujte. Na dno velkého hrnce postavte zavíčkované sklenice, zalijte vodou do poloviny výšky sklenic a sterilujte při 80 °C 20 minut. Pak sklenice vyndejte, postavte je víčkem dolů a nechte vychladnout.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak využít nakládané cukety
Nakládané cukety můžete jíst jen tak s houskou. Hodí se ale také do hamburgerů, sendvičů, ke grilovanému masu. Můžete je také využít do salátů. Neotevřená sklenice nakládané cukety by měla vydržet alespoň rok. Když sklenici otevřete, můžete ji mít v lednici až měsíc.
Zdroje informací:
https://www.tasteofhome.com/recipes/zucchini-pickles/
https://www.gartentipps.com/zucchini-einlegen-6-leckere-rezepte-vorgestellt.html
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketa: Skvělý společník pro vaření i pečení
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13