Chutě antického Řecka: Den začínali chlebem namočeným ve víně nebo speciálními palačinkami, které bychom dnes asi nepozřeli
10. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Vždyť i v dnešním Řecku se většina jídla zapíjí vínem, opilých Řeků ale moc nenajdete. Už od starověku tu totiž jde o užívání si života a k tomu patřilo a stále patří chutné jídlo a kvalitní víno. To bylo pro ně tak důležité, že na Olympu měl mezi božstvem zastoupení i bůh vína Dionýsos.
Obiloviny, olivy a hrozny
Představu o tom, jak se dívali staří Řekové na opilství, si můžeme udělat například z textu politika Eubula (4. století před naším letopočtem): „Pro rozumné muže připravuji jen tři kratery (krater – nádoba na mísení vína s vodou, pozn. aut.): jeden pro zdraví, druhý pro lásku a rozkoš a třetí pro spánek. Po vypití třetího jdou rozumní muži domů. Čtvrtý krater patří špatnému chování; pátý je na křik; šestý na hrubost a urážky; sedmý na rvačky; osmý na rozbíjení nábytku; devátý na deprese; desátý na šílenství a bezvědomí.“
Mohlo by vás zajímat
Základem kuchyně v době antického Řecka byla „středomořská triáda“, tedy obiloviny, olivy a hrozny. Pěstovaly se ale i luštěniny. Obyčejní chudší Řekové se živili chlebem a kozím sýrem. Občas k jídlu chytali i malé ptáky. Maso pro ně sice bylo luxusem, zato ryb a zeleniny byl dostatek pro všechny. Šlo nejčastěji o cibuli a česnek, z ovoce pak byly běžné hrozny, meruňky, fíky, jablka, hrušky a granátová jablka.
Jídelníček bohatých Řeků byl rozhodně širší. Běžné byly různé druhy masa, oblíbený byl pečený divoký králík.
Tvrdý chléb i palačinka
Vraťme se ale k snídani. Chléb, který se namáčel do karafy z vínem, se připravoval z ječmene a byl tak tvrdý, že by se samotný jíst nemohl. Víno tu popíjely i malé děti, sklenku až dvě denně. Je však pravda, že víno bylo z hlediska možné infekce bezpečnější než voda. A navíc se pilo zředěné s vodou.
Pokud se bohatším Řekům přejedl ranní tvrdý chléb, dali si po ránu placku na způsob palačinky, která se připravovala z pšeničné mouky, olivového oleje a kyselého mléka. Ta se jedla buď nasladko přelitá medem, nebo naslano posypaná sýrem.
Nejdůležitějším jídlem byla večeře
Ačkoli staří Řekové pravidelně obědvali, nešlo o žádnou opulentní hostinu. Většinu měli na talíři jen malé porce solené ryby, chleba, oliv, sýra či fíků. Oběd samozřejmě opět vydatně zapili vínem ředěným vodou.
Nejdůležitějším jídlem dne byla večeře – to je ostatně běžné u středomořských národů i dnes. Podávala se až za soumraku, kdy ostré sluníčko už ztratilo sílu. Tehdy se muži scházeli s přáteli a diskutovali o filozofii a každodenních událostech.
Muži a ženy jedli odděleně
A jak si staří Řekové užívali večeři? Záleželo pochopitelně na společenském postavení. Muži a ženy obvykle jedli odděleně. Pokud v domácnosti byli otroci, ti servírovali pokrmy nejprve mužům, pak ženám a nakonec sobě. Tam, kde otroci nebyli, ženy nejdřív obsloužily muže a pak sebe, ale až když muži dojedli.
Hojně se konzumovaly vejce, a to nejen slepičí, ale i křepelčí. Z masa pak většinou různí ptáci – křepelky, bažanti, kachny, ale i menší druhy, jakými jsou kosi, pěnkavy, špačci či drozdové. Ti byli dostupní i pro ty nejchudší. Bohatí Řekové si dopřávali maso z hus a prasat, z hovězího dobytka a koz.
Zatímco červené maso bylo vyhrazeno jen bohatým, ryby byly dostupné pro všechny. Přílohou byly luštěniny a zelenina, běžně se pěstoval chřest, zelí, mrkev či okurky, oblíbená byla rukola a různé voňavé bylinky, například tymián.
Med a kykeon
Sladké moučníky neznali, jediným sladidlem byl med, který byl drahý. Pokud si chtěli zamlsat, pokapali si medem sýr, fíky nebo i olivy.
Zvláštností byl tzv. kykeon, nápoj připravovaný z ječné kaše, vody, vína, různých bylinek a kozího sýra. Popíjeli ho řečtí rolníci, protože byl výživný, ve vyšších společenských vrstvách jím proto pohrdali. Zmínky o něm najdeme v Homérových textech.
A když shrneme jídleníček starověkých Řeků, s překvapením zjistíme, že se vlastně stravovali podobně jako dnes a podle pravidel současné středomořské kuchyně. A je skvělé, že tyto jídelní zvyklosti přetrvávají celá tisíciletí!
Zdroje informací: Wikipedie
lemonandolives.com: The Ancient Greek Diet
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ve středověké krčmě na pivě nešidili, zato zde kvetl hazard a chudým se k jídlu podávala kaše. Bohatší si dopřávali veverku nebo ježka!
Jídelníček stavitelů egyptských pyramid: Místo mzdy dostávali denně 5 korbelů piva, chleba a cibuli
Jak vypadal středověký jídelníček: Chlebová polévka, sladké kaše z prosa a placky, které ničily zuby
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28