Jak nakupovat, skladovat a zpracovávat rajčata: Tipy, které se hodí, když nemáte zahradu
24. 8. 2022 Domácnost
Rajčata jsou u nás tou snad nejoblíbenější zeleninou. Pokud je nemáte na zahradě nebo balkonu, vybíráte je v obchodech. Zjistěte, na co se při nákupu zaměřit, jak tuto zeleninu skladovat a vařit.
Proč si dávat rajčata
Rajčata určitě v sezóně máte alespoň jednou denně na talíři. A není se čemu divit. Skvěle chutnají, jsou plná cenných látek, a navíc jsou snadno dostupná. Nejvýznamnější bude nejspíš červené barvivo lykopen, které má antioxidační vlastnosti. Zajímavé je, že se lépe uvolňuje z tepelně zpracovaných rajčat. Kromě toho v plodech najdete vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek potom draslík, fosfor, hořčík a vápník. Důležitá je také v rajčatech vláknina a kyselina listová.
Mohlo by vás zajímat
Kam nejlépe za kvalitními rajčaty
Ideální je si je vypěstovat doma. Když ale nemáte zahradu ani balkon, je třeba si rajčata nakoupit. Ideálně tam, kde víte, že se o zeleninu dobře starají a nevyhánějí ji zbytečnými hnojivy. Mohou to být drobní pěstitelé na farmářských trzích, můžete na farmu, ale i různých obchodů s kvalitní zeleninou.
Náš tip: Upečte si rajčata s bramborem a lilkem podle tohoto videa.
Jak vybrat kvalitní rajčata
Krásná barva rajčat nutně neznamená i výbornou chuť. Při přepravě totiž bývají stříkána ethylenovým plynem, který má vliv na rychlejší zrání. Taková rajčata často bývají bez chuti a vůně. Jak tedy posoudit dobrá rajčata? Ano, vzhled je důležitý. Červená barva rajčat by měla být výrazná a stejnoměrná. Když zjistíte nestejnoměrnost, může to naznačovat problémy uvnitř plodu, jako je plíseň, případně hniloba.
Dalším velmi důležitým kritériem je vůně a chuť. Chuť rajčat určují obsažené cukry a poměr kyselin a aromatických látek. Ty u tradičních odrůd vznikají při zrání intenzivním rozkladem pektinů a polysacharidů (hemicelulóz) během zrání. Plody rychle měknou a mají skvělou chuť. Dnes byly vyšlechtěny odrůdy pro dlouhodobé skladování a přepravu na větší vzdálenosti a ty tento proces téměř nemají, ale mají více snadno stravitelné vlákniny. Chuť je tedy méně výrazná.
K plodům si čichněte a když ucítíte silnou sladkou a zemitou rajčatovou vůni, takový plod se dostane do finále výběru. A jakéže je poslední kritérium? Na rajče si sáhněte. Mělo by být pevné a pružné. Na rajčeti by se neměla objevovat měkká místa, protože jsou nejspíše obouchaná a budou se dříve kazit. To, že je rajče celé měkké naznačuje, že už doba od sklizení je příliš dlouhá.
A co když koupíte rajčata ještě nezralá? Nevadí! Dejte je do papírového sáčku a schovejte na tmavé místo. Denně kontrolujte. Uvidíte, že brzy "dojdou".
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat rajčata
Nejčastější chybou bývá to, že lidé skladují rajčata v lednici. Skladování rajčat je vhodné při nižších teplotách, ale ty by neměly klesnout pod 10 °C. Když je dáte do lednice, přijdou o svou skvělou chuť a mohou moučnatět, protože chlad poškozuje buněčné membrány rajčat. Nic chuťově úžasného. Kde skladovat rajčata? Rajčata patří do misky nebo košíku v rohu kuchyně.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak zpracovat rajčata
Možností využití rajčat jsou obrovské. Rajčata se dají za určitých okolností mrazit. Je třeba počítat, že po rozmražení budou trochu „čvachtavá“. Kromě toho můžete rajčata nakládat, péct z nich koláče, připravovat různé saláty, sušit je, připravovat polévky a šťávy, smažit je. Možnosti jsou opravdu obrovské. A protože se rajčata hodí prakticky ke každé slané surovině, nemůžete šlápnout vedle.
Zdroje informací:
https://www.akademiekvality.cz
https://www.bonappetit.com
https://www.allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak naložit jablka na štrúdl? Po nastrouhání z nich připravíme skvělý polotovar, který budeme mít stále po ruce
Rajčata ve skle: Jak udělat domácí kečup, omáčku sugo nebo sušená rajská jablíčka?
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Rajčatové polévky, které budete milovat: Ve variaci s čočkou nebo cuketou jsou vítaným zpestřením jídelníčku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem