Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krajina zahalená v ranní mlze, rybáři ve vysokých botách a roztažené sítě, v nichž se mrskají kapříci. Atmosféra podzimních výlovů rybníků má něco do sebe a pokud byste ji chtěli zažít, je právě teď ten nejlepší čas. A až se vrátíte prokřehlí domu, udělejte si pro chuť stylově vynikající kapří škvarky.

Kapr – tradiční česká ryba

I když se v našich jídelníčcích čím dál tím víc zabydlují mořské a další cizokrajné ryby, kapr stále patří u nás k nejoblíbenějším. Vánoce si bez něj nedokážeme představit, ale rádi si na něm pochutnáme i během roku. Hlavně v rybníkářské krajině jižních Čech je považován za typickou místní specialitu a kapra na mnoho způsobů seženete snad v každé restauraci. Není divu, že tradiční podzimní výlovy jsou vyhledávanými akcemi, na které se lidé sjíždějí i ze vzdálenějších koutů republiky. Kam tedy na ně letos ještě můžete vyrazit?

Kam na výlovy

Výlov rybníka Šumvald (14. 10. 9:00 – 16. 10. 17:00)

Nejen na Třeboňsko se můžete vydat za kapry. Pokud bydlíte v Olomouckém kraji, můžete zamířit na výlov rybníka Šumvald u Šumperka. Kromě zážitku z této akce si můžete odnést domů i čerstvě vylovené ryby (kapry, štiky, amury nebo líny).

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově (15. 10. 8:30 – 16. 10. 16:00)

Stejný víkend probíhá i výlov nedalekého rybníka v Tovačově jižně od Olomouce. Akce začíná ráno na hrázi rybníka a můžete na ni přijet i historickým vlakem.

Výlov rybníků Velký Tisý a Záblatský

Výlov třeboňských rybníků Velký Tisý v Lomnici nad Lužnicí proběhne v termínu od 17. do 21. 10., Záblatského v Záblatí od 24. do 28. 10. Těšit se můžete nejen na tradiční rituály spojené s výlovem, ale i na možnost koupit si vyhlášeného třeboňského kapra.

Výlov rybníka Amerika u Františkových Lázní (27. 10. 8:30 – 28. 10. 14:00)

Obyvatelé západních Čech se mohou vydat na výlov rozlehlého rybníka Amerika na okraji Františkových Lázní. Kromě živých ryb se tu budou prodávat třeba i vynikající uzené.

Rybářské slavnosti v Hluboké nad Vltavou (27. 10. – 29. 10)

To, jak probíhá výlov, uvidíte i v Hluboké nad Vltavou u rybníka Munický. Navíc se můžete těšit na rybí speciality od českobudějovického kuchaře Vladimíra Tůmy.

Výlov rybníka Olšovec (28. 10. – 29. 10.)

Na jižní Moravě proběhne poslední říjnový víkend výlov rybníka Olšovec v obci Jedovnice u Blanska. K prodeji zde bude přímo vyhlášený Jedovnický kapr, ale i další rybí speciality.

Výlov rybníka Vrkoče (28. 10. 7:00 – 30. 10. 16:00)

Rovněž na jihu Moravy kousek od Hustopečí se bude konat výlov rybníka u obce Pohořelice. Pro návštěvníky bude na hrázi rybníka připravena expozice živých sladkovodních ryb. Hlad budete moci zahnat mnoha rybími pokrmy.

Výlov rybníka Olšina v Horní Plané (28. 10. 8:00 - 16:00)

Akce s bohatým doprovodným programem se chystá i na Českokrumlovsku. Jde o největší výlov na Šumavě, během něhož vás čeká nejen spousta zajímavých aktivit pro děti i dospělé ale i speciální rybí menu v restauraci na břehu rybníka.

Tradiční výlov Bohdanečského rybníka (28. 10. 7:30 - 14:00)

V Pardubickém kraji se budou lovit nejen kapři z rybníka v Lázních Bohdaneč. Ryby si tu budete moci koupit domů, kromě toho se na hrázi budou prodávat i různé rybí dobroty, třeba rybí polévka, uzený a grilovaný kapr a grilovaný pstruh.

Výlov rybníka Betlém (29. 10. 8:30 - 13:00)

Vynikající rybí speciality ochutnáte i během výlovu rybníka Betlém u obce Teplá v západních Čechách.

Výlov Štěpnického rybníka v Telči (29. 10.)

Velká sláva bude i výlov Štěpnického rybníka v Telči. Jeho součástí totiž bude také farmářský trh na náměstí.

Výlov rybníka Regent (1.11. 8:30 – 2. 11. 14:00)

Výlov nejznámějšího rybníka na Plzeňsku proběhne první listopadový víkend. Připraven je nejen prodej živých ryby, ale i občerstvení na hrázi.

Výlov Vyžlovského rybníka (5. 11.)

Pokud bydlíte v Praze, můžete si 5. 11. zajet na výlov Vyžlovského rybníka nedaleko Jevan. Na výlovu si budete moc zakoupit čerstvé kapry, líny, amury, štiky, candáty sumce a okouny.

Jak udělat dokonale křupavé kapří hranolky nebo škvarky

Kapří hranolky se staly hitem před pár lety, proslavila je třeboňská restaurace Šupina a Šupinka, dnes je najdete na jídelníčku snad každé restaurace na Třeboňsku. Tato pochutina osloví i ty, kteří klasického vánočního smaženého kapra nemají příliš v oblibě. Předností kapřích hranolek je, že v nich nejsou kosti, navíc jsou příjemně pikantní a kořeněné. Pokud je maso nakrájené na menší kousky, říká se této specialitě kapří škvarky. V nich jsou chutě ještě víc koncentrované, jsou krásně křupavé a jde o ideální pochutinu k vínu či k pivu. Jak na ně?

Budete potřebovat: 600 g filetů z kapra, 10 g soli, sladkou papriku, česnek, mletý kmín, kmín zázvor, 30 g slané sójové omáčky, 50 g hladké mouky, 30 g škrobové moučky, 200 ml oleje na smažení.

Postup: Filety z vykostěného kapra nakrájejte na proužky, pokud chcete mít hranolky, nebo na malé kousky, pokud chcete „škvarečky“, a osolte je. V misce smíchejte koření, sójovou omáčku a utřený česnek a v této marinádě nechte kapří maso chvíli odležet (klidně i přes noc). Pak kousky obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Usmažené hranolky nebo škvarečky nechte chvilku okapat na ubrousku a můžete podávat. Vynikající jsou se smetanovým koprovým nebo křenovým dipem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

14. 10. 2022 20:48

"Předností kapřích:-O hranolek;-( " , raději "HRANOLKŮ". Čeština nezná slovo hranolka, ale pouze hranolek (slovo je zdrobnělinou slova hranol).

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli