Valašský čaj zhřívanice se hodí nejen pro horaly: Kořeněný nápoj podle starého receptu voní hřebíčkem a zamiluje si ho každý
30. 11. 2022 Vaření
Venku je čím dál tím chladněji, takže nám občas přijde vhod se něčím zahřát, a to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Možností je spousta, kromě svařeného vína nebo tradičního grogu jako vnitřní kamínky výborně funguje i tradiční moravský předvánoční nápoj zhřívanice.
Tradiční valašský nápoj
Zhřívanice je tradiční valašský nápoj, který se popíjel v zimních měsících. Zimy na Valašsku dokázaly být pořádně kruté a v největších mrazech bylo pořád v chalupě chladno. V tu chvíli přišla dospělým vhod právě zhřívanice neboli zahřívanice. Aromatický horký nápoj je známý rovněž jako valašský čaj a vařil se i při svátečních příležitostech, třeba právě na Štědrý den stejně jako jinde grog nebo punč.
Mohlo by vás zajímat
Horký drink ze slivovice nebo starorežné
Dnes se zhřívanice často připravuje ze slivovice nebo jiné ovocné pálenky, původně se ale na ni používala starorežná, říkalo se jí proto i režná zhřívanice. Tato prastará kořalka se vyrábí již od 17. století a jejím základem je obilný líh ze žita. Právě žito dalo lihovině název – na Moravě se mu říká rež, z čehož vznikl název režná nebo starorežná. Kořalka je specifická s tím, že se vyrábí z jedenácti bylin a koření, mezi nimiž dominuje anýz. Často se jí říká i anýzovka. Zhřívanici proto ovoněla sama o sobě. Koření pak ještě zesílilo zahřívací účinky nápoje. Na zjemnění silné lihoviny se pak dávalo máslo, díky nimiž zhřívanice krásně klouzala do krku.
Mohlo by vás zajímat
Zhřívanice zahřála i díky koření
V chudších domácnostech se do nápoje používala ale levnější kořalka, označována šedá, která se prodávala jako výčepní lihovina. Bylo v ní jen 20 % alkoholu a protože se nápoj ještě ředil vodou, bylo nutné nějak zvýraznit jeho chuť. Kromě skořice, badyánu a hřebíčku se proto zhřívanice ochucovala i pepřem. Vzhledem k nižšímu obsahu alkoholu se často zhřívanice podávala i ženám v šestinedělí na posilněnou. Na Štědrý den se dokonce dávala i dětem s kouskem chleba, aby vydržely s půstem až do večera.
Recept na valašskou zhřívanici
Zhřívanice je výbornou voňavou alternativou k svařáku, punče či grogu a zahřeje opravdu spolehlivě. Pokud se tedy zrovna klepete zimou, je ten nejlepší čas si účinky zhřívanice ověřit. A jak ji tedy připravit?
Budete potřebovat: 500 ml režné nebo slivovice, 30 g másla, 1 lžíci cukru, celou skořici, hřebíček, nové koření, 3 kuličky pepře a 100 ml vody.
Postup: V kastrůlku rozehřejte máslo a na něm nechte zkaramelizovat cukr. V jiném hrnku svařte vodu s kořením a tekutinou pak zalijte karamel. Chvíli povařte, pak odstavte a přilijte alkohol. Již nevařte, aby se nevypařil alkohol. Zhřívanici můžete případně ještě zjemnit kouskem másla. Podávejte teplé.
Zdroje informací:
Palirnauzelenehostromu.cz
Nmvp.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Frgále, kyselica a dobrá slivovice? Ochutnejte Valašsko!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí punč s vůní Vánoc v alko i nealko variantě: Jeho kouzlo se skrývá ve svařeném koření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 29 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 4 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 17 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna svařáku zahájena! Jak ho připravit, aby byl dokonalý? Chce to správné víno i koření!
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí